#104 Geld in de klas: van sparen tot gelddromen waarmaken | Week van het Geld 2025

Morris Verdonk

April 10 2025

In deze blog ontdek je hoe kinderen, jongeren en studenten naar geld kijken en op welke manier zij het inzetten om hun gelddromen waar te maken.

📖 Tijdens de Week van het Geld 2025, georganiseerd door Wijzer in geldzaken, publiceren wij een blogreeks over (digitaal) geld. Je leert wat geld is, hoe het werkt en hoe je het slim gebruikt. Het thema is: “Hoe maak jij je gelddromen waar?” 

Als afsluiting van deze reeks, belicht ik mijn ervaringen met de inzichten van leerlingen over geld. Hoe kijken leerlingen en studenten eigenlijk naar geld? Welke dromen hebben zij, en hoe gaan ze praktisch om met geld? Daar gaan we naar kijken in deze blog.

 

Hoe kijken jongeren en studenten naar geld?

Steeds meer leerlingen beseffen dat het belangrijk is om verstandige keuzes te maken. Ze leren over sparen, budgetteren en hoe ze hun geld het beste kunnen inzetten voor zowel korte als lange termijndoelen. Dit sluit aan bij onze eerdere blog over “Wat is geld en hoe maak je er je dromen mee waar?”:

  • Kinderen hebben vaak nog maar een beperkte relatie met geld. Ze denken bijvoorbeeld vooral aan het kopen van hun favoriete speelgoed of een ijsje. Zij zien het dus vooral als betaalmiddel en nog maar beperkt als iets om mee te sparen en keuzes mee te maken die hun toekomst beïnvloeden.
  • Voor tieners speelt geld al een iets grotere rol in hun leven. Ze beginnen in te zien dat geld keuzes met zich meebrengt en symbool kan staan voor vrijheid. Ze beginnen in te zien dat het sparen van geld hen kan helpen bij, en misschien zelfs noodzakelijk is voor, het realiseren van hun persoonlijke doelen en het kunnen blijven uitvoeren van hun hobby’s.
  • Voor studenten verandert de kijk op geld verder. Zij zien geld als een essentieel hulpmiddel om dromen en ambities waar te kunnen maken, zoals het betalen van collegegeld of het financieren van een wereldreis. Deze groep is zich ook bewuster van de verantwoordelijkheid die geld met zich meebrengt.
    Deze groep woont al regelmatig op zichzelf en staat daardoor meer stil bij het feit dat je je geld maar 1x kan uitgeven en dat je daardoor keuzes moet maken: geef ik het liever uit aan biertjes op het terras of wil ik in een iets grotere kamer wonen? Wil ik meer vrije tijd of wil ik een extra baantje om te kunnen sparen voor een vakantie?
Cryptotakkies Trainer in de klas geldlessen en cryptoeducatie-1
Morris tijdens een van de geldlessen

Van ijsje tot wereldreis: gelddromen in beeld

Tijdens de lessen komen uiteenlopende dromen naar voren:

  • Direct genot
    Veel jongere leerlingen dromen van de nieuwste gadgets, kleding of een leuke activiteit met vrienden. Het gaat vaak om het kopen van dingen waar ze op de korte termijn plezier uit kunnen halen.
  • Plannen voor de toekomst
    Bij oudere leerlingen en studenten zien we een verschuiving van het beeld wat ze hebben over geld. Zij sparen al iets vaker voor de lange termijn: een noodspaarpotje voor als er plotseling grote betalingen gedaan moeten worden, het betalen van een studie, of soms zelfs met het idee om financieel onafhankelijk te zijn. Deze dromen gaan vaak gepaard met iets concretere plannen om te sparen of zelfs een gedeelte van hun vermogen te bewaren in aandelen.

 

Wat leert de trainer van de geldlessen?

Ook voor mij als docent is het geven van lessen over het geld van de toekomst erg leerzaam. Ik merk dat de betrokkenheid van de leerlingen enorm is. Zij stellen kritische vragen en delen hun eigen dromen en zorgen. Enkele inzichten die ik heb meegenomen:

  • Het belang van analogieën
    Jongeren leren het beste als ze abstracte concepten kunnen koppelen aan concrete voorbeelden uit hun eigen leven. Door te praten over zaken als de nieuwste smartphone of een hippe outfit, maken we complexe financiële begrippen begrijpelijk.
  • Het belang van dialoog
    De open discussies in de klas laten zien dat financiële educatie niet alleen gaat over cijfers en theorie, maar ook over persoonlijke waarden en dromen. Leerlingen voelen zich gehoord wanneer ze hun ideeën mogen delen, waardoor ze betrokkenheid ervaren.
  • Voorbereiding op de toekomst
    Het gesprek over digitaal geld, Bitcoin en de rol van edelmetalen laat zien dat jongeren ook denken aan de toekomst. Dit is extra belangrijk in een wereld die snel digitaliseert. Onze lessen helpen hen om niet alleen te sparen voor morgen in het geld van vandaag, maar ook om bewust te worden van welke rol het geld van de toekomst daarin kan spelen.
Cryptotakkies Trainer in de klas geldlessen en cryptoeducatie
Morris tijdens een van de geldlessen

Geld van de toekomst: jongeren over crypto en digitaal geld

Door het gesprek aan te gaan over de geschiedenis van geld, verschuivingen van wat mensen als geld gebruiken en nieuwe vormen van digitaal geld, beginnen de jongeren steeds meer ideeën te vormen die gaan over de toekomst van geld. Denk aan ideeën over het zelf beginnen met geld bewaren in Bitcoin (of andere cryptovaluta), wij raden in zulke situaties natuurlijk aan om eerst erover te leren voordat ze dit daadwerkelijk gaan doen.

Een realistische blik op geld en dromen

Wat we van de lessen leren, is dat jongeren en studenten op verschillende manieren met geld omgaan. Hun dromen en ambities op het gebied van geld groeien van simpele wensen naar doordachte plannen. Deze ontwikkeling laat zien hoe belangrijk financiële educatie is. Door het onderwerp op een toegankelijke en praktische manier aan te bieden, geven we leerlingen een realistische blik op wat geld is, hoe het hen kan helpen om doelen te bereiken en bereiden we hen voor op de toekomst van ons geld.

 

Een stap in de richting van jouw gelddromen

De geldlessen, maar ook andere lessen die we gaven, zijn erg leerzame ervaringen geweest. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor ons. Kinderen, tieners en studenten hebben elk hun eigen relatie met geld, maar één ding is duidelijk: geld is meer dan een ruilmiddel. Het is een middel om dromen te verwezenlijken, een mogelijke sleutel tot vrijheid, maar het brengt belangrijke verantwoordelijkheden met zich mee.

Wij hopen dat deze inzichten jou inspireren om ook na te denken over jouw eigen relatie met geld. Of je nu net begint met sparen voor iets kleins of al plannen maakt voor de toekomst, elke stap die je zet in het leren omgaan met geld helpt je om later betere keuzes te maken. En zo werk je beetje bij beetje aan je eigen gelddromen.

 

Luister hier naar een to gesprek tussen Morris en Raoul over crypto op de basisschool ↙️

 

 

Wil je leren omgaan met het geld van de toekomst?

Doe dat dan bij ons 📚 👇🏾

Starten met cryptocurrencies

 

Ben je docent, ouder, grote broer of zus?

Wil je meer leren over het geld van de toekomst, zodat je ook anderen kunt helpen wijzer te worden in digitaal geld? Neem dan contact met ons op. We geven interactieve geldlessen op scholen, waarin we jongeren meenemen in de wereld van crypto, digitale veiligheid en eigenaarschap.

En wist je dat we samenwerken met een toffe wallet-partner?

Want wij geloven: leren doe je niet alleen met theorie, maar ook door te doen. Zelf ervaren hoe digitaal geld werkt is een krachtig onderdeel van het leerproces.

Check onze samenwerking met OKX – je kunt bij registratie €20 aan bitcoin verdienen 👇🏾

Leren bij OKX

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant