#95 DeFi: Wat is Decentralized Finance? 💸

Nicole Wong-Swie-San

December 26 2024

Wat is Decentralized Finance en wat kan jij ermee?

Weet je nog dat we in de zomer schreven over verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen in de cryptospace? In de blog over het earn mechanisme, vertelden we al kort over liquidity mining, liquidity farming, maar ook een liquidity pool. In de blog gaan we vandaag daar dieper op in. Waarom? Omdat wij afgelopen week een tof gesprek hadden met Berend en Robin (op de achtergrond) van Poolder. Een relatief nieuwe fondsbeheerder in Nederland die als liquidity provider geld en middelen beschikbaar stelt om te kunnen handelen in digitale valuta. We spraken over fondsen en DeFi. Maar wat is DeFi? Hoe verschilt het van de huidige, traditionele manier van geldzaken doen? En hoe kun jij als belegger daar voordelen uit halen?

Cryptotakkies Blockchain vs. DeFi Mindmap_Blog DeFi Wat is Decentralized Finance
Waar staat DeFi ten opzichte van de Blockchain? 🧠

Wat is DeFi?

DeFi staat voor “Decentralized Finance” en is een specifieke toepassing van de blockchain. Met DeFi bieden verschillende concepten financiële diensten aan gebruikers die draaien op blockchaintechnologie. Met name op Ethereum en andere smart contract netwerken. Het doel van DeFi is om een open en toegankelijk alternatief te bieden voor elk financieel systeem dat we vandaag de dag kennen, van banken tot betalingsnetwerken, maar dan zonder tussenpersonen. In 2019 en 2020 begon deze toepassing van de blockchain heel populair te worden. Berend noemt DeFi ook wel de financiële sector van crypto. Hij vergelijkt het dan met de traditionele financiële sector, ofwel TradFi.

Wat is TradFi?

TradFi of “Traditional Finance” verwijst naar het traditionele financiële systeem dat bestaat uit banken, beurzen, en andere financiële instellingen die opereren onder een centraal gezag. Dit systeem vertrouwt op intermediairs om transacties te beheren en te verifiëren, met als gevolg vaak hogere kosten en langzame overmakingen vanwege ontoereikende (digitale) infrastructuur.

Verschillen tussen DeFi en TradFi

Het grootste verschil tussen DeFi en TradFi is de decentralisatie. In DeFi worden financiële transacties en diensten beheerd door technologie, zonder tussenkomst van traditionele banken of andere financiële instellingen. Dit vermindert de kosten en vergroot de transparantie, omdat alles via de blockchain plaatsvindt, waar alle transacties openbaar en onveranderlijk zijn.

Hoe verdienen fondsen geld met DeFi?

Fondsen kunnen geld verdienen met DeFi door te investeren in verschillende DeFi-projecten. Er zijn veel verschillende DeFi-projecten, vooral op het Ethereum en Solana netwerk. De projecten hebben modellen die bijvoorbeeld liquiditeit in pools verstrekken of het deelnemen aan yield farming mogelijk maken, waar ze rendementen genereren gebaseerd op hun aandeel in de pool. Voorbeelden van DeFi-fondsen zijn Topfund Crypto, DeFi Capital, Iconiq, VanEck DeFi gerelateerde fondsen. Poolder vergelijkt zichzelf met een kleine Blackrock, maar dan gericht op DeFi.

Hoe maken consumenten gebruik van DeFi?

Consumenten gebruiken DeFi voor een verscheidenheid aan diensten zoals lenen, uitlenen, en investeren in cryptocurrencies. Dit alles zonder het invullen van uitgebreide formulieren of het ondergaan van kredietcontroles. De toegang is laagdrempelig en gebaseerd op slimme contracten die automatisch worden uitgevoerd op verschillende netwerken en DeFi-platformen.

Voordelen van DeFi voor investeerders

DeFi biedt investeerders financiële voordelen zoals hogere rendementen op investeringen, meer transparantie en controle over hun financiële activiteiten, en toegang tot een wereldwijde markt zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen. Hierdoor krijgen ze ook snellere en goedkopere transacties.

Wat is een liquidity pool?

Een liquidity pool is een verzameling van middelen die in een smart contract zijn geblokkeerd om handel te faciliteren op een DeFi-platform. Gebruikers, de zogenaamde liquidity providers, zetten hun activa in deze pools in om liquiditeit te bieden, waardoor ze transactiekosten kunnen verdienen die op het platform worden gegenereerd.

Cryptotakkies DeFi vs. DEXs mindmap_Blog DeFi Wat is Decentralized Finance
Waar staan de DEXs ten opzichte van DeFi? 🧠

Voorbeelden van bekende platformen met liquidity pools zijn UniSwap, Pancake Swap en Curve Finance, SushiSwap, Balancer, Bancor. Ze zijn Decentralized Exchanges (DEXs), specifiek de Automated Market Makers (AMMs) soort, die zich richten op het faciliteren van token-ruil (swaps) en het bieden van liquiditeitspools. Daarnaast bieden ze ook Yield Farming aan op hun DEX-platform.

Een heel specifiek DeFi-platform is Nexus Mutual. Dit platform gebruikt liquiditeitspools om gedecentraliseerde verzekeringsdiensten aan te bieden. En Convexity die fungibele ERC-20 getokeniseerde optiecontracten biedt.

Naast deze DEXs heb je ook lending en borrowing platformen, zoals Aave, Binance Loans, KuCoin Lending en BlockFi. Die laatste bestaat sinds 2022 niet meer.

💡 Wist je dat men op het Bitcoinnetwerk ook bezig is met DeFi? Ordinals bieden sinds de 4e Bitcoin halving in april 2024 getokeniseerde activa (NFT’s) met speciale data opgeslagen in de transacties  💡

 

Wie zijn de stakeholders van een liquidity pool?

De belangrijkste stakeholders van een liquidity pool zijn de liquidity providers die hun tokens inzetten om handel mogelijk te maken. Daarnaast profiteren ook de gebruikers die deze pools gebruiken om te handelen of leningen te krijgen. Je kunt verder ook denken aan het platform dat de techniek aanbiedt om d.m.v. liquiditeit te handelen in bijv. cryptocurrencies of andere getokeniseerde assets.

Wat is TVL?

De Total Value Locked, of in het Nederlands: Totale Waarde Vergrendeld, is al het geld dat mensen in een liquiditeitspool hebben gestopt. Dit geld wordt gebruikt om handel vanuit de pool op het platform mogelijk te maken tussen verschillende cryptocurrencies. Je zou kunnen zeggen dat het de voorraad portemonnee is om d.m.v. een pool te kunnen verhandelen. Een hoge TVL betekent dat veel mensen de pool vertrouwen en er geld in zetten. TVL helpt om te zien hoe populair en sterk een liquiditeitspool is.

De TVL op Solana is recent gestegen tot meer dan $9 miljard, wat duidt op groeiend gebruik van deze en andere DeFi-protocollen.

 

📖 In deze blog leggen we uit over liquidity mining en farming.

 

Hoe kan ik geld verdienen met DeFi en een liquidity pool?

Door activa in een liquidity pool te storten, kun je transactiekosten verdienen die in rekening worden gebracht bij elke handelstransactie. Je verdient ook aan rente en andere vergoedingen die afhankelijk zijn van het specifieke DeFi-platform.

Risico’s van investeren in DeFi en liquidity pools

Investeren in DeFi en liquidity pools kan risico’s met zich meebrengen, zoals impermanent loss. Wat is impermanent loss? Het is iets dat kan gebeuren als je geld in een crypto-pool stopt, waarbij de waarde van je gestorte tokens over tijd afneemt vergeleken met het houden van de tokens.

Er is ook een risico op smart contract fouten of hacks, die je investering kunnen bedreigen.

DeFi opent nieuwe mogelijkheden voor iedereen die de traditionele financiële systemen wil uitbreiden. Echter, net als bij alle investeringen, is het belangrijk om goed onderzoek te doen en te begrijpen waar je aan begint.

⚠️ Let op! De projecten en platformen die wij benoemen in deze blog zijn niet bedoeld als investeringsadvies. Wij delen voorbeelden zodat je kan ontdekken hoe blockchaintechnologie in de praktijk werkt.

 

 

Meer leren over DeFi? 🎧

Bekijk en luister hier naar het gesprek tussen Raoul en Berend van Poolder 👇🏾

 

 

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant