#83 Cryptotakkies x Zwarte Vrouwen voor Technologie 👩🏾‍💻

Nicole Wong-Swie-San

October 2 2024

Cryptotakkies bij “Be your own IT SuperHero” 🦸🏾‍♀️

Afgelopen zaterdag, 28 september, waren wij te gast bij het jaarlijkse IT-evenement van Stichting Zwarte Vrouwen voor Technologie (ZVVT): “Be your own IT SuperHero”. ZVVT biedt primair zwarte vrouwen (om)scholing en een netwerk om te starten of te groeien in de ICT. Hiermee doen ze eer aan hun missie: “Meer zwarte vrouwen in de ICT, het verbeteren van de sociaaleconomische positie van zwarte vrouwen en het helpen oplossen van het personeelstekort van ICT’ers bij organisaties.”

Met het “Be your own IT SuperHero” evenement bood ZVVT een unieke kans voor zowel volwassenen als jongeren om hun IT-vaardigheden en nieuwsgierigheid verder te ontwikkelen. Er waren presentaties van meerdere vrouwelijke ICT-professionals die vanuit verschillende perspectieven deelden waarom ze er werken, waarom ze geloven dat er meer (zwarte) vrouwen in het vak nodig zijn en hoe zij denken dat die vrouwen er kunnen komen. Je kon er carrièretips krijgen en netwerken met gelijkgestemden. Naast de presentaties waren er ook interactieve workshops voor volwassenen en kinderen. Voornamelijk de kinderen konden robots maken en kregen een 3D-printingworkshop. Volwassenen konden aan de slag met cyber security, AI-driven security, non-tech roles in tech, maar ook met werkstress en natuurlijk een workshop crypto van Cryptotakkies.

Raoul aan de slag tijdens de workshop

 

Cryptocurrencies voor volwassenen

Wij mochten maar liefst twee workshops over cryptocurrencies geven aan een toffe groep van in totaal dertig, voornamelijk, vrouwelijke volwassenen. We hebben hen niet onze standaard ‘Starten met cryptocurrencies’ workshop aangeboden, maar een iets actievere vorm. We hebben het gehad over de werking van het internet in vergelijking met de echte wereld, natuurlijk over Bitcoin, waar het allemaal begon, en vervolgens zijn we doorgegaan naar het nodespel. Met dit spel leren wij anderen op een fysieke en interactieve manier hoe de regels van een blockchainnetwerk in elkaar steken. Het was tof om te zien hoe vanuit oprechte interesse en enthousiasme begrip ontstond voor aspecten van de blockchain zoals decentralisatie, consensusmechanisme, peer-to-peer netwerk en nodes. De dames waren super gedreven, nieuwsgierig naar en betrokken bij het onderwerp van onze workshop. Er was veel interactie, superveel goede vragen en een heel assertieve houding. We moesten een aantal van hen remmen, zodat het gras ons niet voor de voeten gemaaid werd. 😉

Enthousiaste, gedreven en nieuwsgierige vrouwen tijdens de 1e workshop

 

Waarom meer (zwarte) vrouwen in de ICT?

Zelf ben ik ook een vrouw met meer dan tien jaar ervaring in de ICT. In die tien jaar heb ik ervaren hoe het gebrek aan vrouwen in de sector voor verschillende uitdagingen zorgt. Men is vaak ook onbewust van de toegevoegde waarde die vrouwen kunnen brengen. Het werken is ook niet altijd makkelijk. Vanuit eigen ervaring weet ik ook dat er een stigma heerst dat techniek alleen voor mannen is. Deze aanname sijpelt door in hoe je er als vrouw, in de minderheid, wordt gezien en benaderd. Vrouwen kunnen naast de al bekende technische vaardigheden ook andere vaardigheden inbrengen die nodig zijn voor een gezonde, gebalanceerde en diverse ICT-sector. Aan het einde van het evenement sprak ik nog een van de sprekers hierover. Ik vroeg haar wat zij denkt dat zwarte vrouwen naar de ICT kunnen brengen, wat waardevol kan zijn voor zichzelf, maar ook voor de sector. Ze gaf aan dat zwarte vrouwen sterke verbinders zijn en over het algemeen heel goed kunnen luisteren, waardoor ze heel goed een team samen kunnen brengen. Ik was het met haar eens.

Laatst stelde iemand mij de vraag waarom er speciaal voor zwarte vrouwen een stichting is die aandacht geeft aan dit onderwerp. Waarom zouden we bij de oproep naar meer vrouwen focussen op kleur? Ik gaf aan dat het goed is om te realiseren dat voornamelijk zwarte vrouwen wat betreft carrièregroei van ver komen. Zij hebben niet altijd toegang gehad tot de kennis die nodig is om bijvoorbeeld in de ICT te werken. En hoogstwaarschijnlijk ook weinig tot geen voorbeelden. Het helpt ontzettend voor je zelfvertrouwen als je mensen die op jou lijken ziet op plekken waar jij ook wilt komen, maar niet dacht dat het mogelijk was. Zij benoemen het niet expliciet, maar ik observeer dat ZVVT een veilige plek creëert waar met name zwarte vrouwen ruimte en veiligheid ervaren om zich te ontwikkelen naar een sector die nog steeds gedomineerd wordt door mannen. Dit is wat ZVVT er zelf over zegt.

De dag eindigde met een saxofoon optreden van Romana de Meneges 🎷

Wij vonden het een heel vet evenement! ZVVT draagt met hun missie bij aan een doel dat wij ook nastreven: “Meer diversiteit in technologie!” 🎉 Naar schatting waren er ongeveer honderd personen bij het evenement aanwezig, wat ons zegt dat de animo voor de ICT vanuit onze community en vooral de vrouwen aan het groeien is. Ook de animo voor crypto is aan het groeien. Wij hebben naast onze georganiseerde workshops op scholen en bij bedrijven lang niet zo’n grote groep aan (voornamelijk) vrouwen cryptoles mogen geven.

De techniek wordt niet meer alleen door mannen gedomineerd. Vrouwen maken de omslag en tonen veel interesse, waardoor we langzaam maar zeker meer diversiteit aan het creëren zijn in de (informatie)technologie. Niet alleen de volwassenen, maar ook de jonge vrouwen 👧🏾

We vinden het echt heel tof om te zien hoe ZVVT zich keihard inzet voor het informeren en opleiden van voornamelijk vrouwen die kansen voor zichzelf zien in de IT. Het was daarom ook heel waardevol om hier een bijdrage aan te leveren. We konden helaas niet blijven voor het diner, maar kregen natuurlijk, op z’n Surinaams, een bakje eten mee naar huis en ook deze toffe DIY-lamp 🎁

Zonne-energielamp van Goodera

 

Was je bij een van de workshops en wil je meer leren? Check hieronder dan onze online cursus 👇🏽

Ik wil meer leren

 

Als je hier nog niet klaar voor bent, dan check onze laatste podcast episode 🎧

 

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant