#81 Tien boeken over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies 📚

Nicole Wong-Swie-San

September 16 2024

Waarom wij boeken lezen om te leren over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies 

Er zijn zoveel verschillende manieren om over een onderwerp te leren. Je kunt online op YouTube video’s bekijken, (wetenschappelijke) artikelen lezen, workshops volgen, maar je kunt ook boeken lezen. In ons team hebben we allemaal verschillende leervoorkeuren. Lezen via verschillende media is echter iets wat we allemaal delen. Het lezen van een boek is een bijzondere manier om diepgaande kennis op te doen, waarbij je de schriftelijke ambacht van iemand tot je neemt die er veel tijd en creativiteit in heeft gestoken.

Vroeger, toen ik jong was, dacht ik dat boeken altijd de waarheid vertelden, vooral omdat de informatie die ik eruit haalde voor mij nieuw was. Ik las vaak over verhalen en onderwerpen waar de mensen om mij heen nog niet van wisten. Het was voor mij een onbewuste manier om gewicht toe te voegen aan mijn argumenten in gesprekken of discussies.

Later realiseerde ik me dat iedereen een boek kan schrijven en dat de waarheid veel complexer is dan alleen informatie of kennis uit een boek. Toch denk ik nog steeds dat het lezen van een boek een ander perspectief biedt dan het kijken van een filmpje op YouTube. Je bent er langer mee bezig, waardoor je ook meer tijd hebt om met de informatie te spelen. Lezen helpt je ook beter schrijven 😉 In de podcastaflevering over het boek Ons geld is stuk hebben we het met de gebroeders Slagter ook over dit onderwerp.

Toen ik begon met leren over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies, was ik, net als velen van ons, vooral geïnteresseerd in welke wallets en coins ik moest aanschaffen om snel geld te verdienen 😂 Ik keek veel video’s, stelde vragen aan mensen die ermee bezig waren en volgde uiteindelijk een 5-delige workshop bij Cryptotakkies. Tijdens de workshop ontdekte ik dat crypto over veel meer gaat dan snel geld verdienen. Ik besloot daarom voor een andere manier om over dit brede onderwerp te leren. Ik begon onderzoek te doen naar projecten en munten: wat ze doen, hoe ze het doen, vergelijken met andere projecten, etc. Echter, bleef ik tijdens mijn zoektocht, met één vraag zitten: waarom doen ze dit allemaal? Wat is de aanleiding om deze blockchainprojecten op te zetten, wat lossen ze op en wat is het probleem? Ik was opzoek naar de kern en de voorgeschiedenis. Wat mij terugbracht naar de basis: het begon allemaal bij, maar ook vóór Bitcoin. Dus, ik verliet de YouTube-rabbit hole even en ging via verschillende media meer lezen over de achtergrond. Artikelen, whitepapers, maar vooral boeken. Ik merkte dat ik de antwoorden op fundamentele vragen over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies vooral in boeken vond.

In deze blogpost delen we daarom een aantal boeken die ons vanuit verschillende perspectieven hebben geholpen bij het leren over fundamentele zaken die hebben geleid tot Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies.

De Cryptotakkies boeken 📚

In ons team hebben we verschillende soorten boeken gelezen die variëren van de achterliggende technologie van bijvoorbeeld Bitcoin, tot de filosofie en psychologie rondom geld, economie en technologie. Hieronder een lijst met boeken die we aanraden aan iedereen die meer wil leren over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies.

 

Mastering Bitcoin door Andreas Antonopoulos

In onze workshops en podcast hebben we het vaak over deze schrijver. Hij is een onderwijzer, onderzoeker en grote voorstander van Bitcoin. In Mastering Bitcoin schrijft Andreas een gedetailleerde en uitgebreide gids voor iedereen die wil begrijpen hoe Bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie werkt. Je vindt er formules en procestekeningen die de opbouw en technische werking van dit netwerk weergeven, inclusief cryptografie, transacties en mining. Andreas Antonopoulos maakt complexe onderwerpen begrijpelijk. Het boek is daarom toegankelijk voor zowel softwareontwikkelaars als mensen zonder technische achtergrond die meer willen leren over de opkomst en werking van digitale valuta.
Je leert met Mastering Bitcoin hoe deze cryptogigant onder de motorkap werkt en hoe het invloed heeft op zowel de financiële sector als de algehele samenleving.
Als je het boek niet zelf kunt aanschaffen, is het mogelijk het gratis online te lezen via Bitcoinbook GitHub, waar je ook toegang hebt tot middelen om zelf te experimenteren met de open blockchain-technologie.

 

The Bitcoin Standard door Saifedean Ammous

The Bitcoin Standard is ideaal om de economische en historische context van Bitcoin te begrijpen. Het bijzondere aan dit boek is dat de schrijver een diepgaande analyse doet van het ontstaan van geldsystemen en waarom Bitcoin als alternatief wordt gezien. Hij doet dit vanuit zijn rol als econoom, gespecialiseerd in de Oostenrijkse economische theorie, een stroming die sterk de nadruk legt op het belang van vrije markten en “hard geld” zoals goud.
Saifedean legt ook uitgebreid uit hoe Bitcoin voldoet aan de economische eigenschappen van geld en daardoor de potentie heeft om ons huidige (fiat)geldsysteem te vervangen. Bitcoin is volgens hem de modernste en meest robuuste vorm van hard geld. In vergelijking met Mastering Bitcoin is dit boek minder technisch en daarom ook geschikt voor lezers met minder technische kennis. Het boek legt uitstekend uit hoe Bitcoin economisch en technologisch kan functioneren in onze samenleving. Als je Bitcoin meer vanuit een economisch perspectief wilt begrijpen, is dit een goed boek voor jou.

 

Inventing Bitcoin door Yan Pritzker

In dit boek geeft Yan Pritzker een introductie tot Bitcoin, de bijbehorende filosofie en de werking van de technologie. Hij doet dit op een minder gedetailleerde manier dan in Mastering Bitcoin, maar het blijft zeer toegankelijk, ook voor lezers zonder technische achtergrond. Yan Pritzker is een softwareontwikkelaar en tech-ondernemer die mensen wil onderwijzen over Bitcoin. Met dit boek slaat hij de brug tussen de technische wereld en niet-technische lezers. Het boek heeft iets meer dan 100 pagina’s en is daarom een uitstekende keuze voor wie een snelle introductie tot Bitcoin wil. Als je dit boek niet zelf kunt aanschaffen, biedt Yan het gratis aan via zijn community genaamd Swan Bitcoin. Je moet wel een naam en e-mailadres, je data dus, achterlaten 🤓 (Knipoogje naar het boek De data-economie 👇🏾)

 

The Genesis Book door Aaron van Wirdum

Dit boek, geschreven door de Nederlandse historicus en journalist Aaron van Wirdum, is het resultaat van onderzoek naar de voorgeschiedenis van Bitcoin. The Genesis Book verwijst naar het Genesis Block (het eerste gemijnde Bitcoin-block) en toont hoe initiatieven die lang voor Bitcoin bestonden, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Het boek bespreekt ook de afkomst van belangrijke netwerkaspecten zoals open source-software, public key-cryptografie en het proof-of-work-protocol.
Op dit moment is Raoul ‘The Genesis Book’ aan het lezen en hij is voor ongeveer 80% klaar. Volgens hem geeft dit boek een goed overzicht van de echte voorgeschiedenis van Bitcoin. De schrijver gaat helemaal terug naar de filosofie en denkrichting die we zouden moeten hebben over geld, in tegenstelling tot wat vandaag de dag erg leeft: “de snelle geld gedachte”. Bitcoin gaat over iets heel anders. Aaron beschrijft de filosofie en ideologie achter Bitcoin en de cypherpunk-beweging, wat helpt om te begrijpen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt bij de ontwikkeling van Bitcoin.
Als schrijver vind ik de manier waarop Aaron dit boek heeft geschreven heel interessant. Hij heeft het open source principe toegepast om een betere versie van het boek te kunnen schrijven. Op deze manier heeft een community eigenlijk meegeschreven aan de feiten in dit boek, net zoals in de verschillende blockchain communities waar verschillende software engineers mee kunnen schrijven aan de code van een netwerk. Zelf hoorde ik er aan het begin van dit jaar voor het eerst over in de Cryptocast-podcast, waar Aaron in gesprek ging met Herbert Blankenstein en Daniël Mol over dit interessante voorgeschiedenisboek van Bitcoin.

 

The Internet of Money door Andreas Antonopoulos

Dit is het tweede boek dat we hebben gelezen van Andreas Antonopoulos. Hij schreef The Internet of Money na zijn succes met Mastering Bitcoin. Dit volgende boek richt zich meer op de maatschappelijke implicaties van Bitcoin. Het is een verzameling lezingen waarin Andreas de filosofie, de sociale en economische impact van Bitcoin uitlegt. Thema’s zoals privacy, decentralisatie en de invloed van cryptocurrencies op traditionele financiële systemen komen aan bod.
Dit boek bespreken Rifa en Raoul ook in de gelijknamige podcastaflevering.

 

Cloud Money door Brett Scott

Dit boek is misschien niet het allerbeste over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies, maar het haalt je wel even uit je bubbel. In Nederland zijn we gewend aan een goed geregelde betaalinfrastructuur, met een langzame, geforceerde verdwijning van contant geld. Het is er zo goed geregeld, met enorm veel gebruikersgemak, dat we er bijna geen vragen meer over stellen. Brett Scott uit zijn weerstand tegen de geforceerde verdwijning van contant geld op verschillende manieren. Hij legt uit waar deze verandering vandaan komt en hoe wij ongemerkt een strijd aan het voeren zijn over de eigenaarschap van onze digitale voetafdruk. In de weken dat ik dit boek las, begon ik mezelf vanuit een derde-persoonsperspectief te observeren: hoe makkelijk hebben wij het niet in Nederland, zelden contant geld op zak, altijd toegang tot het internet, iedereen een bankrekening en toegang tot een mobiele telefoon. Maar wat kost dat ons eigenlijk allemaal en wat als dat er allemaal niet meer is? Waar is ons geld dan? Met die vraag bleef ik dit boek boeiend doorlezen. Het boek brengt de wereld van Big Finance en Big Tech samen. Brett Scott is een financieel antropoloog, journalist en voormalig beurshandelaar. Hij onderzoekt de relatie tussen technologie, geld en economie, met een focus op hoe digitale systemen de traditionele financiële wereld beïnvloeden. Hij schrijft direct en met veel humor. Af en toe, ter verduidelijking, wel wat Engelse woorden opzoeken, maar daar leer je van 🤓.

 

Ons geld is stuk door Bert & Peter Slagter

In onze podcast-aflevering “Ons geld is stuk” spreken we met Bert en Peter over hun gelijknamige boek. Zij doen een scherpe analyse van het huidige financiële systeem en waarom dat niet meer goed werkt voor veel mensen. Ze leggen uit waarom het voor veel mensen, waaronder jongeren, steeds moeilijker wordt om vermogen op te bouwen. Bert en Peter onderzoeken vanuit hun rol als financiële en technologische analisten hoe Bitcoin volgens hen een mogelijke oplossing kan bieden voor de problemen van ons huidige, gebroken financiële systeem.

 

De data-economie door Viktor Mayer-Schönberger en Thomas Ramge

Dit boek gaat niet specifiek over de techniek van Bitcoin, blockchain of cryptocurrencies, maar over data. De auteurs onderzoeken hoe welvaart ontstaat en hoe die wordt verdeeld. Ze komen tot de conclusie dat onze op geld gebaseerde economie verandert in een die zich richt op data. Het boek legt uit hoe grote spelers zoals Google en Amazon profiteren van data om innovatieve diensten en producten te ontwikkelen. Het boek helpt je begrijpen hoe decentralisatie en blockchain-technologie een belangrijke rol kunnen spelen in een toekomst waar data een waardevolle economische bron is. De schrijvers doen dit onderzoek vanuit hun rollen als professor in datawetenschappen (Viktor) en journalist op het gebied van technologie en economie (Thomas).

 

Crypto Titans door Markus Thielen

Over dit boek hebben we al vaak iets gezegd. Een tijdje geleden kregen we dit boek opgestuurd door de auteur. Hij is een onderzoeker met vele jaren ervaring in het analyseren van de cryptomarkt en de verschillende invloeden die deze drijven. In deze blog schreven we een uitgebreide recensie over het boek. Als je de geschiedenis van cryptocurrencies, de opkomst en ondergang van verschillende grote spelers in de industrie, en een indicatie van hoeveel geld er de afgelopen jaren is gestolen wilt begrijpen, dan is dit boek voor jou.

 

Mastering Ethereum door Andreas Antonopoulos en Gavin Wood 

En nu een boek over een andere cryptocurrency dan Bitcoin. Twee jaar na The Internet of Money schreef Andreas samen met Gavin Wood het boek Mastering Ethereum. Gavin Wood is medeoprichter van Ethereum en oprichter van o.a. Polkadot. Het boek gaat, net als Mastering Bitcoin, diep in op de technologie achter Ethereum. Het is vooral een handleiding om te leren hoe slimme contracten (smart contracts) en gedecentraliseerde applicaties (DApps) worden gebouwd op het Ethereum-netwerk. Je leert er ook over Solidity, Vyper, beide programmeertalen, en het gebruik van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Net als Mastering Bitcoin is Mastering Ethereum geschikt voor zowel technische als niet-technische lezers. Dit boek is ook via Ethereumbook GitHub beschikbaar voor ontwikkelaars en andere lezers.

Bonusboeken 📖

De enige manier om een mooie blogtitel te formuleren met 10 boeken, is door de rest als bonusboeken te bestempelen 😂 Hier zijn ze dan!

Finite and Infinite Games door James Carse

In eerste instantie zou je kunnen denken dat dit boek weinig te maken heeft met Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies, maar wij denken daar anders over. Als je onze blog hebt gelezen over ‘Het Earn Mechanisme’, weet je dat verschillende projecten in de crypto space spelmechanismen gebruiken om gebruikers te motiveren en belonen voor het gebruik van hun blockchain-netwerken. James Carse is een Amerikaanse academicus (religie en filosofie) en schrijft in Finite and Infinite Games over hoe mensen verschillende soorten spellen spelen in het leven: spellen met vaste regels en een einde, en spellen gericht op het voortzetten van het spel, waarbij de regels en doelen continu veranderen. Je zou kunnen beargumenteren dat infinite games overeenkomsten vertonen met de gedecentraliseerde en voortdurende aard van blockchain-technologieën. Raoul blijft dit boek herlezen en heeft het ons vaak aangeraden 👀 Er valt veel te leren over de theorieën die dit boek beschrijft in vergelijking met verschillende concepten in het leven. Beetje filosofisch, maar dat kennen jullie al van ons 👨🏾‍🏫

 

Lords of Crypto Crime door Andy Greenberg

Last minute voegde ik dit boek toe aan de blog, omdat een van onze collega’s van plan is dit te lezen. Tijdens het schrijven kwam ik erachter dat dit hetzelfde boek is als Tracers in the Dark van dezelfde auteur. Er zouden enkele aanpassingen zijn doorgevoerd in Lords of Crypto Crime. Tracers schijnt ook een goed boek te zijn als je meer wilt leren over criminele netwerken binnen de wereld van cryptocurrency. In de blog over scams en hacks hebben we het al gehad over het gedrag van mensen in situaties waar geld te halen valt. Zodra we meer hebben gelezen over dit boek, zullen we de blog updaten.

Veel leesplezier! 🤓

 

 

Heb je onze nieuwste podcast aflevering al beluisterd? 👇🏾🎧

 

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant