#17 De Corona-crisis: het nieuwe begin

Raoul Esseboom

March 26 2020

De Corona-crisis: het nieuwe begin

Deze blogpost is uitgebracht op 03-26-2020

 

We gaan een stuk terug in de tijd. Het eind van 2019 is in zicht en ik hoor in mijn nabije omgeving dat mensen ‘klaar zijn voor het nieuwe jaar’. Als ik tegen een vriend zeg dat ik me nu oud begin te voelen, omdat de tijd nu echt begint te vliegen zegt hij: “Ik heb wel zin in het nieuwe jaar”. En dit was, naar mijns inziens, een zin die ik opvallend vaak had gehoord de laatste twee weken van 2019. Overigens zal dit vast gelden voor bijna alle jaarwisselingen, maar het afgelopen jaar had naar mijns inziens iets speciaals. Het was namelijk ook niet zomaar een jaarwisseling, nee. Dit was een decennia wisseling. Wat maakt een decennia wisseling nou zo speciaal?

Mensen hechten waarde aan patronen en structuur. Maandag, dinsdag en donderdag naar voetbal trainen, vrijdag naar de markt en op zondag een wandeling door het bos. Iedereen heeft wel zo een standaard patroon dat hij/zij uitvoert. Mocht dit patroon ooit worden doorbroken door onverwachte zaken, dan voelt dat niet helemaal lekker.

Het voelt nu eenmaal lekker om de zondag, zoals elke week, af te sluiten met een boswandeling, het hoofd leeg te hebben gemaakt, en klaar te zijn voor de nieuwe werkweek. Dit geldt ook voor de wisseling van een jaar, maar nu met een extra tintje: we hebben weer nieuw een rond getal bereikt!

Het jaar 2020 zou het jaar worden voor bijzondere stappen. Het jaar dat zou zorgen voor verandering. Niet in negatieve, maar vooral in positieve zin. 2020 zou het succes jaar worden waarin velen een “volgende stap” zouden zetten in hun ontwikkeling. Dit geldt uiteraard ook voor Bitcoin.

Dit jaar vindt namelijk de Bitcoin halving plaats. Bij dit evenement wordt de beloning die miners ontvangen voor het mining proces gehalveerd. Het mining proces bestaat uit het valideren van transacties, het plaatsen van transacties in een block dat vervolgens achter het laatst toegevoegde block in het elektronische grootboek van het netwerk wordt geplaatst: de blockchain. Er wordt gedacht dat de halving een katalysator is voor de absurde prijsstijgingen van Bitcoin. De prijsstijging van 2017 heeft geleid tot een enorme stijging in de zoekterm ‘Bitcoin’ op google (zie trends). De zoekterm was populair, maar nog niet populair genoeg om plaatst te nemen in de top 5 meest gezochte woorden van 2017.

We kunnen dus concluderen dat die astronomische prijsstijgingen van Bitcoin zorgen voor meer bekendheid en het men nieuwsgierig maakt naar de technologie. Waarschijnlijk in eerste instantie om er achter te komen hoe je hier zijn voordeel mee kan doen. En dat is prima. Naderhand zouden deze specifieke personen kunnen uitgroeien tot nieuwsgierige individuen die benieuwd zijn naar de technologie en het narratief achter Bitcoin: de monetaire revolutie.

Het jaar 2020 zou de boeken in moeten gaan als het jaar van de halving. Dit jaar zou zorgen voor meer globale bekendheid, begrip en mogelijk adoptie van Bitcoin.

Maar daar kwam uit het niets (voor sommigen) het Coronavirus (COVID-19) voorbij. Wat startte als een kleine epidemie in China, die Nederland niet zou bereiken, omdat wij geen directe vluchten van en naar Wuhan zouden hebben, groeide uit tot een epidemie op wereldniveau: een pandemie. Om besmetting in Nederland tegen te gaan is er gekozen voor een zogeheten contactbeperking. Deze contact beperkende maatregel legt sectoren zoals de horeca, evenementen en cultuur volledig plat maar moet ook de overschrijding van de maximale ic-capaciteit van ziekenhuizen (patiënten, werknemers, apparatuur en materiaal) tegen gaan. Naast de vreselijke sociale impact die dit virus heeft, heeft het ook een enorme economische impact. In het rapport van het Centraal Planbureau wordt uitgegaan van een krimping van het Bruto Nationaal product van 1,2% tot 7,7%. Met andere woorden: de recessie is officieel gestart.

Om deze economische krimp tegen te gaan en de economie een boost te geven gaat de ECB het opkoopprogramma voor obligaties met €750 miljard uit te breiden. Ja, dat is flink wat geld. De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Unie. De basisdoelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie. De uitbreiding van het opkoopprogramma moet een positieve invloed hebben op de negatieve economische gevolgen die de maatregelen tegen uitbreiding van het coranavirus met zich mee brengt.

Naar mijn mening is dit het ‘artificieel in leven houden’ van een economie die al op punt van sterven staat. En misschien is dit wel de enige oplossing ‘before all hell breaks loose’. Maar het printen van extra geld en dit weer de economie in te stoppen is volgens mij niet helemaal juist. Nu ben ik wel bewust van mijn tekort aan kennis en ben ik bewust van mijn naïviteit. Dus mocht jij dit lezen en denken “ik weet wel hoe dit zit”, stuur me even een bericht! Waar ik wel het een en ander van weet is dat de ECB al tijden aan het kijken is naar alternatieven voor dit monetaire systeem. Het moet mogelijk zijn voor burgers om te kunnen vluchten naar een stabiele munt in tijden van crisis. Een Central Bank Digital Currency (CBDC) die als equivalent van cash zou fungeren zou zo een stabiele munt kunnen zijn.

In het rapport ‘Exploring anonymity in central bank digital currencies’ wordt beschreven hoe de ECB onderzoek heeft gedaan naar de functionaliteit van een CBDC in praktijk en hoe de privacy van de gebruikers toch gewaarborgd blijft. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Elke transactie die gemaakt wordt met een CBDC wordt namelijk bekeken door een anti witwas autoriteit. Meaning: je transacties zijn niet geheel privé. De mogelijkheid om privé transacties uit te voeren wordt je geboden door gebruik te maken van vouchers die ‘anonymity vouchers’ worden genoemd. Is er een limiet verbonden op het aantal vouchers dat een individu kan gebruiken?

Het is allang niet meer de vraag of geprogrammeerd geld onderdeel gaat worden van de samenleving. Ik vraag me alleen af hoe snel dit gaat gebeuren. In China zijn ze er al over uit. Het lijkt erop dat de People’s Bank of China (PBOC), in samenwerking met particuliere bedrijven de ontwikkeling van de basisfunctie van de soevereine digitale valuta heeft voltooid en nu al wetten opstelt om de weg vrij te maken voor verspreiding van de Chinese CBDC. Een CBDC zal dus fungeren als digitale versie van cash geld. Dat wat je onder je matras of je bank hebt verstopt. Mensen hebben dan een keuze om hun geld te laten bewaren/bewaken door een private bank of om meer autonomie uit te oefenen, en hun geld zelf in een ‘safe haven’ (veilige haven) te bewaren: de CBDC wallet waar je zelf eigenaar van bent.

Een ander alternatief is natuurlijk Bitcoin. Al moet ik bekennen dat ik Bitcoin op moment niet reken tot ‘safe haven’. Allerminst zelfs. In tijden van economisch & financiële onzekerheid vluchten kapitaalkrachtigen naar goud, zilver en vooral naar cash. Dit was mogelijk ook de oorzaak van de enorme val die we Bitcoin enkele weken geleden zagen maken. Maar elke val heeft natuurlijk een punt waarop hij eindigd: de bodem. Zo een bodem ontstaat wanneer de zogeheten ‘strong hands’ de bodem opkopen. Zij nemen genoegen met deze prijs en zorgen zo voor bodemvorming. Zij geloven in het langetermijnpotentieel van de asset. ‘Weak hands’ daarentegen, zoeken een toevlucht naar cash. Dit, omdat ze simpelweg een te grote positie hebben gehad in Bitcoin, of een totaal andere strategie hebben dan de ‘strong hands’. Dit geldt met name voor daghandelaren die regelmatig wisselen van fiatgeld naar Bitcoin. Voor een daghandelaar zijn deze bodems een uitstekende om te switchen van BTC naar een stable coin om zodoende meer Bitcoin te kunnen accumuleren voor een goedkopere prijs.

De Corona Crisis is het einde van een lange economische groei, maar misschien ook wel het begin van een meer betrokken en bewuste samenleving. Crisissituaties hebben naast hun lelijke kanten ook hele mooie kanten. Zorgverleners worden massaal gesteund, de vissen zijn weer te zien in de kanalen van Venetië, de dolfijnen durven weer in de havens van Australië te zwemmen, omdat de boten minder varen, en de luchtkwaliteit is in delen van China nog nooit zo hoog geweest (als het geen fake news is). Mijn punt is: dit soort situaties kunnen ook de schoonheid van de natuur weer naar boven brengen. Schoonheid die voorheen niet zichtbaar was, omdat mensen de natuur niet de tijd gaven om te ademen.

Ik heb het idee dat in 2020 Bitcoin genoeg tijd gaat krijgen om te ademen. Het netwerk is er aan toe is om nu zijn ware schoonheid te laten zien aan het publiek. Bitcoin is van, voor en door de mens. Bitcoin is natuur. Het jaar 2020 zal de boeken ingaan als ‘De Corona crisis’. Maar stiekem hoop ik ook op tweede titel in dit boek: ‘2020, De start van de Bitcoin Standaard.

 

Ook interessant