#96 Hoe het Genesisblok op 3 januari de basis legde voor het Bitcoinnetwerk 🕸️

Nicole Wong-Swie-San

January 7 2025

Hoe heeft het eerste Bitcoin-blok de basis gelegd voor de huidige cryptocurrencies?

Nadat Satoshi Nakamoto het Bitcoin Whitepaper publiceerde op 31 oktober 2008 om de basis te leggen voor wat Bitcoin is en hoe het functioneert, moest het netwerk nog officieel in werking treden. Iets meer dan twee maanden later, op 3 januari 2009, werd het allereerste blok in de Bitcoin-blockchain gemined. Dit staat ook bekend als Block 0, het Genesis Block of in het nederlands: het Genesisblok.

Het minen van dit eerste blok markeert de werkelijke start van het Bitcoin blockchainnetwerk, waarmee Satoshi Nakamoto een alternatief wilde bieden voor het traditionele financiële systeem. In het Genesisblok stond een verwijzing naar een krantenkop die deze aanleiding volgens velen zou kunnen benadrukken.

Maar wat is een blok eigenlijk, en op welke manier legde dit cruciale blok 0 de basis voor Bitcoin en andere blockchainnetwerken?

hash Bitcoin Block 0 = 000000000019d6689c085ae165831e934ff763ae46a2a6c172b3f1b60a8ce26f

 

Wat is een blok?

Een ‘block’, of in het Nederlands ‘blok’, in blockchain-technologie is een digitaal dossier waarin transacties worden vastgelegd. Het is vergelijkbaar met een pagina in een grootboek, waar alle transacties die over het netwerk zijn uitgevoerd, op zijn vastgelegd.

Hierbij is een blok een pagina uit het grootboek en de blockchain is het grootboek. Zodra een pagina volgeschreven is, volgt er een nieuwe pagina.

Elk blok bevat een cryptografische hash van het vorige blok, een tijdstempel en transactiegegevens. Blokken worden aan elkaar gekoppeld in een ketting, waardoor een permanente en onveranderlijke historie van alle transacties wordt gecreëerd. Daar komt de naam Blockchain dus vandaan: het is een ketting van grootboekpagina’s met allemaal beveiligde transacties.

De Cryptotakkies weergave van een Blockchain
De Cryptotakkies weergave van een reeks blokken in een Blockchain

 

Waarom heet het eerste blok het Genesisblok?

Het eerste blok wordt het Genesisblok genoemd omdat het symbolisch de ‘schepping’ of geboorte van een nieuw financieel systeem markeert. Net als Genesis, het eerste boek van de Bijbel, dat het begin van de wereld beschrijft, vertegenwoordigt het Genesisblok van Bitcoin de geboorte van een nieuw netwerk en het begin van een nieuw tijdperk in digitale valuta. Zonder dit eerste blok zou er geen ketting zijn om aan te bouwen. In het geval van Bitcoin heeft dit blok ook de culturele betekenis van een nieuw begin, vrij van de controle van traditionele financiële systemen.

Wat zat er allemaal in het Genesisblok?

Het Genesisblok bevatte slechts één transactie: de beloning van 50 bitcoins aan de miner, in dit geval Satoshi Nakamoto zelf. Dit blok had ‘mining difficulty’  1, wat aangeeft dat het in het begin veel makkelijker was om een blok te minen. Het blok bevatte de volgende boodschap: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” Deze tekst verwijst naar een krantenkop van The Times op die datum. Het lijkt op directe kritiek op de financiële crisis en het falen van de traditionele banken en het financiële systeem van die tijd. Dit weerspiegelt de reden voor het ontstaan van Bitcoin als een alternatief.

Bitcoin Genesisblok, Block 0 | Bron: Blockchain.com
Bitcoin Genesisblok, Block 0 | Bron: Blockchain.com

 

Wat gebeurde er na 3 januari 2009?

Na de creatie van het Genesisblok werd Bitcoin langzaam maar zeker een begrip. Het netwerk begon operationeel te worden; andere miners sloten zich aan, wat weer leidde tot de groei van de Bitcoinblockchain.

Het volgende blok, namelijk Block 1, werd zes dagen daarna gemined op 9 januari 2009 en had vergelijkbare kenmerken als blok 0. Vandaag de dag zijn er bijna 880.000 Bitcoinblokken gemined.

Nakamoto bleef actief betrokken bij de ontwikkeling van Bitcoin tot hij in 2010 het project overdroeg aan andere ontwikkelaars en uit de openbaarheid verdween.

De introductie van het eerste Bitcoinblok heeft geleid tot de creatie van talloze cryptocurrencies, waarvan Ethereum na Bitcoin de bekendste werd. Het Ethereum Genesisblok werd in 2015 gemined. Hierna volgden nog vele anderen in de aantallen en soorten zoals we ze vandaag, 16 jaar later, kennen.

De lancering van Bitcoin en haar eerste blok en de ontwikkeling van vele blockchains daarna, brengt een fundamentele verschuiving teweeg in hoe mensen over geld en transacties denken.

 

Weet je nog wat jij deed op 3 januari 2009? 🧐

 

Het belang van het Genesisblok

Vandaag staat het Genesisblok symbool voor de mogelijkheid van een alternatief economisch systeem dat empowerment en inclusie biedt. Het heeft de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van een gedecentraliseerd netwerk dat niet alleen een veiliger alternatief biedt voor traditionele banken, maar ook financiële inclusie mogelijk maakt.

Dit historische blok is niet alleen technisch van belang. Het staat voor de ideologie en de drijfveren achter Bitcoin en vertegenwoordigt het verlangen naar een transparanter, rechtvaardiger en toegankelijker financieel systeem.

Het Genesisblok is een blijvend symbool van de potentie die blockchain biedt om dit te kunnen creëren.

 

 

Meer leren? 📚 

Wil je meer leren over Bitcoin, blockchain en andere cryptocurrencies? Begin dan bij onze online cursus 👇🏾

Starten met cryptocurrencies

 

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant