Welke problemen lossen cryptocurrencies op? 🔎
Afgelopen week werden we geattendeerd op dit filmpje waarin de Universiteit van Nederland uitlegt waarom cryptomunten onzin zijn. Wat heel tof is aan dit filmpje is dat men het bestaansrecht van cryptocurrencies bevraagt, want ja, geloof jij alles wat men tegen je zegt? Opmerkelijk is dat de rechtseconoom, Annelieke Mooij, aangeeft dat cryptomunten inspelen op problemen die niet bestaan.
In deze blog lichten we 5 manieren toe hoe de technologie van cryptocurrencies oplossingen biedt voor de problemen in onze financiële systemen. Het zijn problemen die je niet zo snel (openlijk) tegenkomt in ontwikkelde landen waar de euro de meest gebruikte valuta is. Op deze plekken hebben bijna alle mensen toegang tot minimaal één bankrekening en hebben ze elke dag toegang tot hun geld. Helaas is dat niet overal zo.
Lees je mee? 🤓
Welke problemen spelen er in onze financiële systemen?
Cryptocurrencies, ondersteund door blockchain-technologie, bieden een unieke oplossing voor veel problemen van het traditionele financiële systeem. Denk bijvoorbeeld aan corruptie, fraude, hoge kosten voor internationale transacties, ongelijke toegang tot banken en andere betaalinfrastructuur, cyberaanvallen, online diefstal, privacy, en vertrouwen in anderen om goed om te gaan met jouw geld. Ga zo maar door. Als je wilt begrijpen hoe verschillende landen hun financiële perspectief uitbreiden naar Bitcoin, vanwege een of meer van deze problemen, lees dan deze blog: Ons geld is kapot – wat biedt Bitcoin als oplossing.
Vijf manieren hoe cryptocurrencies de problemen in onze financiële systemen kunnen oplossen
Transparantie en veiligheid in de financiële wereld
Blockchain-technologie, waarop cryptocurrencies zijn gebaseerd, zorgt voor een transparant, onveranderlijk grootboek waarin elke transactie publiekelijk en permanent wordt vastgelegd. Iedereen kan zien van en naar waar transacties zijn overgemaakt. Het is nog wel uitdagend om de persoon op te sporen die van je heeft gestolen, maar digitaal is veel mogelijk. Dit maakt het bijna onmogelijk om financiële gegevens te manipuleren of te frauderen, waardoor corruptie sterk wordt verminderd.
Dit is een voorbeeld van een sociaal, financieel probleem dat recent nog in een artikel over corruptie in Suriname voorkwam. Door de hoge mate van transparantie en de ingebouwde veiligheid in de blockchain, is de kans op het ongezien wegsluizen van geld, hacks en diefstal ook veel kleiner. Hierdoor zijn digitale valuta met name in landen waar veel corruptie en diefstal plaatsvindt een stuk veiliger.
Lagere kosten en snellere transacties
Cryptocurrencies zoals Bitcoin (sats), maar ook Solana en USDT verlagen de kosten van internationale overmakingen aanzienlijk door tussenpersonen zoals banken te verwijderen. Doordat een netwerk functioneert zonder de betrokkenheid van een instelling zoals een bank, kunnen transacties sneller en betrouwbaarder worden verstuurd. Op de blockchain worden cryptotransacties vaak binnen enkele minuten voltooid, ongeacht het tijdstip of de dag. Hierdoor bieden ze een snelle en kosteneffectieve oplossing in vergelijking met de traditionele bankmethoden die, met name bij internationale transacties, dagen kunnen duren.
Financiële diensten voor iedereen
Beetje oude bron, maar bedenk dat in 2017 wereldwijd ongeveer 1,7 miljard volwassenen geen toegang hadden tot traditionele bankdiensten. Cryptocurrencies bieden een revolutionaire oplossing door financiële diensten via internet beschikbaar te maken, zonder de noodzaak van een traditionele bankrekening. Met enkel een smartphone of computer en een internetverbinding kunnen mensen overal ter wereld toegang krijgen tot hun financiën, wat de deur opent naar echte financiële inclusie. In dit onderzoek hebben meer dan 98% van de Nederlanders de mogelijkheid om digitale transacties te doen. Voor hen en ook in vergelijkbare Europese landen is dit probleem bijna niet te bedenken.
Wij zitten ook met vragen over cryptocurrencies en gingen daarom naar El Salvador om de werking van crypto zoals beloofd, te onderzoeken. Daar zagen we de noodzaak van internet- en digitale infrastructuur. Je moet nog steeds toegang hebben tot ten minste een mobiele telefoon met internet om gebruik te maken van de blockchain en haar cryptocurrencies. Het is wat ons betreft daarom geen vervanging van, maar een aanvulling op de bestaande financiële dienstverlening.
Waardebescherming tegen inflatie
Cryptocurrencies zoals Bitcoin bieden een unieke oplossing voor inflatieproblemen. Omdat ze een vooraf bepaald maximumaantal hebben, zoals de 21 miljoen Bitcoins, zijn ze niet vatbaar voor de gevolgen van inflatie, zoals de devaluatie van ons geld. Dit maakt cryptocurrencies een stabielere opslag van waarde, vooral in landen waar de nationale valuta sterk fluctueert. In verschillende landen lost men een deel van dit probleem op met cryptocurrencies.
Meer vrijheid, minder manipulatie
Cryptocurrencies bieden decentralisatie en bescherming tegen censuur, waardoor ze buiten het bereik van centrale autoriteiten zoals overheden en banken functioneren. Dit maakt financiële transacties vrijer en minder vatbaar voor manipulatie of overheidsinterventie. Zulke eigenschappen kunnen individuele financiële vrijheid vergroten en beschermen tegen inflatie door het ongecontroleerd bijdrukken van geld.
Recent introduceerde de BRICS+ hun eigen op blockchain gebaseerde betalingssysteem BRICS Pay . Met dit systeem willen ze o.a. een groot financieel probleem waar Rusland mee te kampen had in de toekomst voorkomen. Er zouden zomaar geopolitieke verschuivingen kunnen komen met behulp van cryptocurrencies.
Vrijheid zorgt ook weer voor andere problemen, zoals het verdoezelen van geld voor bijvoorbeeld drugsfinanciering, terrorisme, witwasserij, etc. Helaas zijn dit manieren waarop mensen of groepen de technologie misbruiken. Verschillende landen proberen daarom met regelgeving , hun eigen CBDC-projecten en andere Web3 oplossingen grip te krijgen op deze relatief nieuwe technologie.
Tot slot
Het is slim om je bij het horen van de onderwerpen Bitcoin, blockchains en cryptocurrencies niet te veel te laten afleiden door de grote prijsschommelingen die de nieuwsberichten behalen. Achter de hele “veel geld verdienen” hype schuilt een zee van technische, economische en psychologische kennis die op heel veel plekken problemen kan oplossen. Helaas gebruiken veel mensen deze technologie nu om zoveel mogelijk geld uit elkaars zakken te trekken. Dat is jammer, want er is nog zoveel meer; het moet alleen meer zichtbaar worden voor het grotere publiek.
Als je goed wilt begrijpen hoe Bitcoin, blockchains en cryptocurrencies werken, check dan 10 boeken over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. En blijf ook altijd lekker zelf experimenteren.
Meer leren? 📚
Als je na het lezen denkt, hey hier wil ik meer van, check dan onze online basis-workshop waar we je alles leren over starten met cryptocurrencies 🧑🏾🎓
Nu leren
Geschreven door Nicole Wong-Swie-San