Wat is BRICS+ aan het doen met Web3 technologie? 🧐
Afgelopen week schreven we over de invloed van Amerika op de cryptomarkt. We zagen hoe de verkiezingscampagnes en de winst van een pro-crypto president in 2024 de prijs van Bitcoin beïnvloedden. Deze week richten we ons op een tegenhanger van deze invloed: een groep landen die samenwerken om de dominante positie van Amerika te verkleinen.
BRICS is een samenwerkingsverband van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, genoemd naar de beginletters van hun Engelstalige namen. Vorige maand introduceerde BRICS tijdens hun 16e jaarlijkse bijeenkomst in Rusland een nieuw betaalsysteem: BRICS Pay.
BRICS onderzoekt al enige tijd de mogelijkheid om een nieuwe reservevaluta te creëren met behulp van blockchaintechnologie. Hiermee willen ze onderlinge betalingen faciliteren en de afhankelijkheid van de USD als wereldreservemunt verminderen, een proces dat bekend staat als de-dollarisering.
Maar wat is BRICS precies? Wat willen ze bereiken en hoe speelt blockchain hierin een rol? Laten we beginnen met een korte uitleg over geopolitiek, een relevant concept om deze verschuivingen te begrijpen.
Wat is geopolitiek?
Geopolitiek bestudeert hoe de geografische ligging en bronnen van landen hun relaties met andere landen beïnvloeden. Factoren zoals natuurlijke hulpbronnen, economische kracht en bevolkingsomvang bepalen hoe landen samenwerken of concurreren.
In geopolitiek wordt vaak gesproken over “Het Westen”, dat verwijst naar ontwikkelde landen zoals de VS, Canada, West-Europese landen, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen delen waarden zoals democratie, kapitalisme en individuele vrijheden. Tegenover deze invloed staat een blok zoals BRICS, dat streeft naar een verschuiving in de machtsbalans van de wereldorde. Ook wel de nieuwe wereldorde genoemd. Andere groeperingen in de geopolitiek zijn de G7, de Europese Unie, opkomende economien en regionale machten. Landen zoals Japan, Zuid-Korea en China worden vanwege hun economische invloed vaak ook apart genoemd.
Wat is BRICS?
De term BRIC werd in 2001 geïntroduceerd in een paper door de econoom Jim O’Neill. Zuid-Afrika trad in 2011 toe, waarna de naam werd gewijzigd in BRICS. Het verband omvat nu ook nieuwe leden zoals Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarmee het inmiddels BRICS+ wordt genoemd. Andere benamingen zijn de grote vijf, de BRICS, de BRICS-landen.
Met samen ongeveer 45% van de wereldbevolking en een gezamenlijk BBP van $30,8 biljoen (groter dan dat van de VS), is BRICS een belangrijke speler in het geopolitieke landschap.
Wat is het doel van BRICS?
BRICS streeft naar economische en politieke samenwerking en wil de wereldwijde machtsverdeling evenwichtiger maken. Dit omvat:
- Vermindering van afhankelijkheid van het Westen:
Ze willen minder afhankelijk zijn van westerse economieën en instellingen zoals de Verenigde Naties, de NAVO en de Wereldbank. - De-dollarisering:
Het streven naar minder afhankelijkheid van de USD door alternatieven te ontwikkelen, zoals het nieuwe betaalsysteem BRICS Pay. - Nieuwe financiële instellingen:
BRICS richtte in 2014 de New Development Bank (NDB) op, een alternatief voor de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF), met als doel financiering voor infrastructuurprojecten in ontwikkelingslanden. - Innovatie en technologie:
Ze onderzoeken blockchainoplossingen voor betalingen, zoals BRICS Pay, en werken aan een gezamenlijke digitale valuta (CBDC).
Wat is BRICS Pay?
BRICS Pay is een alternatief voor bestaande betalingssystemen zoals SWIFT en SEPA. Het nieuwe systeem is bedoeld om transacties tussen BRICS-landen en partners te vergemakkelijken door lokale valuta’s te gebruiken en de afhankelijkheid van de USD te verminderen. Ze willen een alternatieve reservevaluta.
SEPA en SWIFT regelen op dit moment het financiële verkeer tussen landen. SWIFT doet dat wereldwijd voor de vele valuta betalingen van 10.000+ banken in 200+ landen, incl. de BRICS. SEPA doet dat specifiek voor de euro betalingen van 30+ Europese landen. SEPA en SWIFT worden vaak gezien als onder westerse invloed, en staan daarom haaks op de BRICS doelen.
Met behulp van blockchaintechnologie biedt BRICS Pay een politiek neutraal, kosteneffectief betalingssysteem. Gebruikers hebben toegang via een digitale wallet, waarmee betalingen eenvoudig kunnen worden gedaan met QR-codes.
Tijdens de laatste bijeenkomst in Rusland werd BRICS Pay gedemonstreerd. Deelnemers konden met een digitale wallet kleine aankopen doen in lokale valuta. Ze kregen elk een BRICS kaart die ze konden toevoegen aan hun BRICS Pay ‘wallet’. Op de kaart zat er met 5 rubles (de munt van Rusland) wat gelijk is aan ongeveer €0,048. Hiermee konden ze dmv een QR code in 3 shops op locatie coffee, thee of een souveniertje kopen.
Waarom een alternatieve reservevaluta?
De USD is momenteel de dominante wereldreservemunt, wat Amerika aanzienlijke economische macht geeft. Landen die afhankelijk zijn van de USD lopen risico’s, zoals in 2022 bleek tijdens de sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne. Rusland verloor toegang tot zijn buitenlandse reserves, wat leidde tot economische schade. BRICS wil deze afhankelijkheid verminderen en financiële onafhankelijkheid vergroten.
Blockchain en Web3 binnen BRICS+
BRICS Pay maakt gebruik van een op blockchain gebaseerde infrastructuur, genaamd het Decentralized Cross-border Message System (DCMS). Dit systeem verbindt bestaande financiële netwerken, waardoor landen onafhankelijk kunnen blijven, maar toch transacties kunnen uitvoeren.
Naast BRICS Pay werkt BRICS+ aan andere Web3-projecten zoals de BRICS Food Token (BFT) en een gezamenlijke CBDC. Lidstaten hebben ook hun eigen digitale valuta-initiatieven, zoals de digitale roebel (Rusland) en de e-CNY (China). India werkt aan pilotprojecten voor wholesale en retail CBDC’s. Vanwege banden met China en het moment van projectoverdracht aan centrale banken, is er vermoeden dat BRICS ook betrokken is bij het op Ethereum gebaseerde mBridge. In een andere blog schrijven we hier meer over.
Onze conclusie en wat dit voor jou betekent
BRICS is meer dan alleen een geopolitiek initiatief; het laat zien hoe blockchaintechnologie de machtsverhoudingen wereldwijd kan veranderen. Door alternatieven te creëren voor bestaande systemen zoals de Amerikaanse dollar, draagt BRICS bij aan een nieuwe wereldorde waarin opkomende economieën meer invloed krijgen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de cryptomarkt, maar ook voor wereldwijde financiële systemen.
Voor Europa, met sterke banden met de VS en de NAVO, kunnen deze veranderingen strategische keuzes vereisen over hun economische en politieke positie. Voor consumenten betekent dit mogelijk meer variatie in financiële systemen, zoals met BRICS Pay, maar ook onzekerheid over de impact op handel, prijzen en de economie in het dagelijks leven. Terwijl Amerika en het Westen proberen hun invloed te behouden, blijft BRICS bouwen aan een onafhankelijk financieel ecosysteem, aangedreven door technologie en innovatie.
Ook hier vraag ik me af hoe Satoshi Nakamoto kijkt naar een ontwikkeling waar hij/zij 15 jaar geleden een whitepaper over schreef en die nu mogelijk bijdraagt aan de nieuwe wereldorde. Bij die gedachte denk ik vaak aan de slotscène van Charlie’s Angels (2000), waar Charlie belt en van een afstand met trots naar de Angels kijkt zonder dat ze het weten. Echt flauw😂, maar het is wel heel interessant om te zien welke verschuivingen Web3-technologie kan brengen in een geopolitieke context.
1.000 volgers aan het eind van 2024 🎧
Het is bijna eind 2024 🥳 Begin dit jaar hebben we onszelf een doel gesteld: aan het eind van 2024 willen we 1.000 Spotify-volgers hebben. We zijn ontzettend trots op de resultaten die we dit jaar hebben geboekt. Vooral omdat we zoveel toffe mensen hebben gesproken en natuurlijk zijn ondersteund door bereidwillige partners. Ook willen we jullie, onze volgers, ontzettend bedanken. Volg je ons nog niet? Of volgen je vrienden en vriendinnen ons nog niet? Doe dat dan snel hieronder! 👇🏾
Cryptotakkies volgen
Geschreven door Nicole Wong-Swie-San