Waarom gaat het de afgelopen maanden zoveel over Amerika in de cryptospace?
In onze podcastaflevering “Crypto Crime” deden Raoul en Rifa al een voorspelling. Wie zou de nieuwe president van de Verenigde Staten worden en welke invloed zou dat hebben op de cryptomarkt? Beide mannen hadden het gevoel dat Trump zou winnen, met als gevolg een stijgende BTC-prijs. Als Harris zou winnen, zou de stijging lager en tijdelijk zijn. Niet alleen zij deden voorspellingen. Het internet stond er bomvol mee. Via het op Ethereum draaiende Polymarket-platform voorspelde men de uitslag met een inlegbedrag van meer dan 3 miljard USD. Ook de Ripple Labs (XRP) CEO, Brad Garlinghouse, sprak zich uit over de mogelijke effecten van de presidentsverkiezingen op de cryptomarkt – ongeacht wie wint, het einde van de Biden-administratie zou een ‘politieke reset’ zijn voor de crypto-industrie. Maar waarom heeft de winst van Trump t.o.v. Harris een ander effect? Waarom heeft de uitslag überhaupt effect op de cryptomarkt? In deze explainer leggen wij uit waarom het de afgelopen maanden continu in de crypto-industrie over de Amerikanen ging.
⚠️ Let er even op dat wij met het benoemen van verschillende cryptomunten in deze blog geen investeringsadvies geven. Ze worden benoemd ter illustratie, zodat je meer context krijgt over wat er allemaal in de cryptospace speelt.
De invloed van Amerika 🇺🇸
Om de invloed van de verkiezingen op de cryptomarkt te begrijpen, moeten we eerst een paar stappen terugdoen. We kijken hoe Amerikaanse aspecten zoals de economie, politiek, technologie en ook een stukje cultuur en psychologie invloed hebben op de cryptomarkt.
De president van Amerika wordt weleens de machtigste man of vrouw ter wereld genoemd. Als hoofd van een land met meer dan 335 miljoen mensen, de sterkste krijgsmacht én de grootste economie ter wereld, heeft deze persoon wereldwijd veel invloed. Daarom is de president van Amerika bekender dan het ‘hoofd’ van bijvoorbeeld Australië. Wist je dat het land ‘Down Under’ eigenlijk een koning heeft? 👀 Als de president van Amerika iets zegt, bereikt het dus ook veel sneller het grote publiek.
In Amerika wonen bijna 19x meer mensen dan in Nederland.
Het land is ook 200x groter 😮
Naast de president zijn veel Amerikanen populair. Film-, muziek- en mediabedrijven domineren de entertainmentindustrie wereldwijd, waardoor Amerikaanse (culturele) normen en waarden over de hele wereld verspreid worden. Dit gebeurt ook via populaire Amerikaanse socialmediaplatformen zoals Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube en Twitter (nu X), waar wereldwijde trends en discussies sterk worden beïnvloed door Amerikaanse cultuur en politieke onderwerpen. Op deze manier heeft Amerika constante culturele en indirect ook psychologische invloed op de wereldbevolking, inclusief de mensen die zich in de cryptomarkt bevinden.
Grote techbedrijven zoals Google, Apple en Microsoft hebben veel invloed op het internet. Vanwege hun formaat en positie beïnvloeden zij wereldwijd technologie, communicatie en zelfs beleidsvorming. Amerika investeert veel in innovatie en onderzoek en versterkt daarmee zijn positie als wereldwijde technologische leider. Hiermee beïnvloeden ze andere landen om vergelijkbare stappen te nemen. Dit geldt ook voor blockchain- en cryptotechnologie. De invloed van Amerikaanse (crypto)bedrijven zoals Coinbase, Ripple Labs, BlockFi en ook BlackRock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, reikt wereldwijd. Trump wil de Amerikaanse crypto-invloed vergroten, zo riep hij in juli 2024 tijdens de Bitcoin 2024-conferentie in Nashville.
In Q1 2024 wees het hoogste bruto binnenlands product (BBP) van de Verenigde Staten op de grootste economie ter wereld. Dat betekent dat de VS in die periode de hoogste waarde aan productie van goederen en diensten wereldwijd had. Een land met deze economische kracht kan ook veel politieke invloed hebben. Ze hebben namelijk meer middelen om relaties met andere landen op te bouwen en te behouden, waarmee ze invloed kunnen uitoefenen op internationale regels en besluiten. Landen met een kleinere economie hebben minder mogelijkheden en invloed.
Daarnaast heeft Amerika een van de sterkste nationale munten ter wereld. De US dollar wordt sinds 1944 (Bretton Woods-akkoord) als wereldreservemunt gebruikt door veel verschillende landen. Dat wil zeggen dat veel landen USD’s aanhouden als deel van hun officiële spaarpotten. De munt wordt gebruikt als veilige haven bij economische crises, mede omdat veel internationale transacties ermee worden uitgevoerd. Landen kunnen dus al 80 jaar inkopen bij elkaar doen met de nationale munt van de Amerikanen, bijvoorbeeld de aankoop van olie. Het monetaire beleid, of de ‘geldregels’, van deze munt wordt bepaald door de VS, waardoor zij veel invloed hebben op de wereldwijde financiële markt. Een van de regels is de aanpassing van de rentes door de Amerikaanse centrale bank.
Bij elkaar opgeteld hebben de Amerikanen vanuit verschillende hoeken ontzettend veel invloed op de wereldwijde bevolking en financiële markten, waarvan cryptocurrencies onderdeel uitmaken. Dit is waarom het in de context van crypto ook over de Amerikanen moet gaan. Wij delen kennis over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies, dus zullen er helaas ook niet helemaal mee stoppen 🌝
Invloed van de Amerikaanse renteverlaging 🏦
Compleet los van de verkiezingen en de bijbehorende uitslag was het lange tijd de verwachting dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de beleidsrente met 25 basispunten zou verlagen. Die voorspelling bleek juist. Een dag na de verkiezingsuitslag maakte Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), bekend dat de rente is verlaagd met 0,25%. Maar wat betekent deze renteverlaging en wat heeft het te maken met de cryptomarkt?
De Fed is de bank die in de Verenigde Staten het monetaire beleid of de “geldregels” bepaalt. De besluiten die zij nemen, hebben directe invloed op de US dollar. Gezien de USD als wereldreservemunt dient en de waarde daarvan bepalend is voor de wereldeconomie, hebben de besluiten die de Fed over deze valuta maakt (in)directe invloed op de rest van de wereld. De invloed raakt de financiële markten, valutakoersen en handelsstromen waarbij de USD veel wordt gebruikt.
Acht keer per jaar bepaalt de Fed samen met de Federal Open Market Committee (FOMC) de federal funds rate: het rentepercentage dat Amerikaanse banken toepassen wanneer ze geld van elkaar lenen. Een renteverlaging, zoals bepaald op 7 november, heeft een directe invloed op de hoeveelheid geld die in de economie circuleert. Doordat het voor banken goedkoper wordt om geld te lenen, vertaalt dit zich in lagere rentetarieven voor consumenten en bedrijven. Met goedkopere leningen zijn zij eerder geneigd om te investeren, wat kan leiden tot meer geld in risicovolle activa, zoals Bitcoin.
De Fed-voorzitter gaf ook aan dat de Fed 2% inflatieverlaging verwacht en dat de Amerikaanse economie opmerkelijk goed presteert. Tijdens de vragenronde werd echter duidelijk dat Amerikanen deze goede prestatie nog niet merken in hun portemonnee.
De renteverlaging kan bijvoorbeeld invloed hebben op de wisselkoers tussen de euro en de USD. Dit kan t.o.v. de euro leiden tot een zwakkere dollar, waardoor bijvoorbeeld de import van Amerikaanse producten goedkoper wordt. Een zwakkere dollar veroorzaakt ook goedkopere aankoop van dollars zelf, waardoor investeringen in dollar-gedenomineerde activa zoals Bitcoin, USDT of USDC, maar ook obligaties of goud aantrekkelijker worden. Je kunt met dezelfde hoeveelheid aan USD’s meer (munten) kopen dan voorheen. Zou dit, in combinatie met goedkopere leningen, de FOMO-Bitcoin-aankopen van de afgelopen dagen kunnen verklaren? 🤔
💡 FOMO = Fear of missing out. De angst om iets te missen. Het verwijst naar de sociale angst of bezorgdheid die mensen ervaren wanneer ze denken dat ze niet deel uitmaken van een leuke of belangrijke gebeurtenis.
De Amerikanen en crypto 🪙
Amerika lijkt zich goed bewust te zijn van de invloed die het heeft op de wereld en daarmee ook op de cryptomarkt. In de afgelopen maanden, in de aanloop naar de verkiezingen, hebben beide presidentskandidaten zich meer dan ooit uitgesproken over hun cryptostandpunten, waarbij Trump veel meer dan Harris. Het algemene sentiment stelde dat men een overwinning van Trump grotendeels als positief voor de industrie zag, in vergelijking met Harris. In tegenstelling tot zijn eerdere sceptische houding, wil Trump sinds 2024 van de VS de ‘crypto-hoofdstad’ van de wereld maken.
In Amerika is er nog geen eenduidige wet- en regelgeving voor digitale assets. Onder andere hierom heeft de SEC de afgelopen jaren een groot aantal rechtszaken aangespannen tegen verschillende cryptobedrijven, zoals Ripple Labs, Coinbase en Binance. Trump heeft plannen uitgesproken om hier iets aan te doen, onder andere door het ontslaan van SEC-voorzitter Gary Gensler, die minder pro-crypto is. De vraag is of dat juridisch zomaar kan.
Daarnaast heeft hij plannen om een Bitcoinreserve op te bouwen voor Amerika, met als doel het versterken van de Amerikaanse economie, het bevorderen van innovatie in de crypto-sector en het verbeteren van de financiële positie van het land. Verder wil hij meer cryptobedrijven naar Amerika halen door stimuleringsprogramma’s en stelt hij belastingverlagingen voor t.b.v. cryptobezitters.
Trumps naam is ook gekoppeld aan een aantal cryptoprojecten. Zo lanceerde hij in september 2024, samen met zijn kinderen, World Liberty Financial. Met dit platform willen zij via het Aave-protocol, draaiende op het Ethereum-netwerk, mensen toegang bieden tot cryptocurrency-handel (lenen en uitlenen) zonder de afhankelijkheid van traditionele banken. Naast zijn eigen cryptoproject, is hij vanwege zijn populaire invloed vaak geassocieerd met verschillende memecoins zoals Tremp, MAGA en STRUMP en de Trump Digital Trading Cards (NFT’s).
Hoewel hij geen directe (zakelijke) betrokkenheid had bij deze projecten, hebben zijn uitspraken wel invloed gehad op de prijzen van deze digitale assets. Aan de Trump Digital Trading Cards heeft hij zijn naam en beeltenis verleend en was betrokken bij de promotie ervan, maar het uitgevende bedrijf opereert onafhankelijk.
Harris sprak zich veel minder uit over digitale assets en had bijvoorbeeld geen cryptoprojecten of een munt die zich met haar associeerden. Wel hadden de Democraten ‘Crypto4Harris’ in het leven geroepen. Dit initiatief vertegenwoordigde een poging om de dialoog over cryptocurrency binnen de Democratische Partij te veranderen en om Harris te positioneren als een kandidaat die bereid is om naar deze opkomende sector te luisteren. Hun X-account, waar zij dit deelden, is helaas niet meer actief.
Beide kandidaten ontvingen aanzienlijke cryptodonaties van o.a. Ripple Labs en Coinbase ter ondersteuning van hun campagne. Wacht even: beide partijen waren ooit eens betrokken bij rechtszaken met de SEC 🤔
Door de grote invloed van Amerika, de openlijke betrokkenheid en plannen van Trump t.o.v. crypto, heeft de prijs van Bitcoin in aanloop naar en ook na de verkiezingen snelle stijgingen gezien.
De stijgende cryptoprijzen 📈
Op 6 november, de dag na de verkiezingen, stond de teller om 7.30u op een voorsprong voor Trump. Alvorens hij de winst überhaupt gepakt had, bereikte Bitcoin al een nieuw prijsrecord van 75.000 USD. Verschillende analisten deden deze voorspelling al. Als Trump zou winnen, zou BTC een nieuwe ATH behalen, en als Harris wint, zou de prijs tijdelijk hoog blijven of helemaal niet stijgen. In het verleden is de Bitcoinprijs bij bijna alle verkiezingen enorm gestegen.
Na de uitslag, die al grootst voorspeld was op de eerder genoemde Polymarket (en ook Kalshi), steeg de prijs naar 76.000 USD.
Side note: die hele voorspellingsmarkt t.o.v. de verkiezingen brengt veel vraagtekens naar boven. Wat valt jou op? 🤔
Zoals verwacht zou de Bitcoinprijs blijvend stijgen als Trump gewonnen had. En dat bleek ook. Na de bekendmaking van de Fed renteverlaging volgde prijsrecord na prijsrecord. Over de Bitcoin ETF inflows, die ook invloed hebben op de Bitcoinprijs, schrijven we een andere blog.
Op zondag 10 november eindigden we het weekend met een ATH van 81.000 USD. Vermoeden was dat er in het weekend een FOMO-golf is ontstaan door de snelle prijsstijgingen in de dagen na de verkiezingsuitslag en de renteverlaging. Wat overeenkomt met het gedrag van een stijgende markt, oftewel de bullish fase. Volgens de Crypto Fear en Greed Index is er nu ‘Extreme Greed’ aan de hand. Wat inhoudt dat investeerders uit zorg of FOMO aan het handelen zijn.
Er wordt verwacht dat de BTC-prijs naar waarden tussen de 100.000 en 200.000 USD zal stijgen. Het lijkt erop dat Bitcoin daar naartoe onderweg is. Op maandag 11 november haalde Bitcoin in een paar uur hele snelle prijsstijgingen en dus ook de volgende ATH van 87.000 USD. Vanmorgen kostte een Bitcoin 89.000 USD.
Met Bitcoin stegen de prijzen van een flink aantal altcoins zoals Ethereum (ETH), Solana (SOL), Cardano (ADA), Ripple (XRP), Doge en SHIB. Bitcoin heeft op dit moment afgerond 60% dominantie, wat betekent dat het in ieder geval nog geen altcoinseason is. Die volgt wel achter alle FOMO aan. Dit kan je ook volgen op de altcoinseason chart. Houdt rekening dat grafieken gebaseerd zijn op data uit het verleden, dus geen zekerheid bieden.
Onze conclusie 🎯
Het is goed om te realiseren welke positie de Verenigde Staten met hun hoogste BBP en sterke munt hebben in de wereld. Elke beweging die dit land op politiek, economisch, technisch en cultureel gebied maakt heeft invloed op verschillende plekken. Vooral op de financiële markt, waar cryptocurrencies sinds 15 jaar ook onderdeel van zijn. Wij laten ons niet teveel afleiden door prijsbewegingen van cryptocurrencies vanwege dit soort invloeden zoals beschreven in deze blog. Het is fijn als je nu wat winsten kan pakken na de lange bearmarkt. Het wordt weer gekkenhuis met euforische prijzen en nieuwe investeerders die door FOMO willen instappen.
Volg je plan en ga lekker door met verdiepen in de onderliggende technologie van deze interessante innovatie, zodat je slimme en doordachte keuzes kan maken. Wij blijven met onze content hieraan bijdragen.
In ons meest recente podcastaflevering stelt Raoul een aantal belangrijke vragen over wat de Bitcoin-prijsstijging als gevolg van de verkiezingsuitslagen nou eigenlijk voor ons bevestigt. Als je je door het lezen van deze blog realiseert wat voor rol en invloed Amerika heeft, wat denk jij dan?
Geschreven door Nicole Wong-Swie-San