Zes Bitcoin-ontwikkelingen sinds haar 15e verjaardag op 31 oktober 2023 🏗️
Afgelopen jaar deden we al een volledige terugblik op de 15e verjaardag van de Bitcoin whitepaper. Vorige week, op 31 oktober 2024, was het 16 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto dit document online publiceerde. Dit jaar staan we stil bij 6 ontwikkelingen die Bitcoin heeft meegemaakt sinds haar 15e verjaardag op 31 oktober 2023. Lees je mee? 📖
1. De Bitcoin ETF
In januari 2024 werd de Bitcoin ETF na jarenlange strijd officieel goedgekeurd. Met deze ontwikkeling werd het voor traditionele beleggers mogelijk om via bekende kanalen (indirect) in Bitcoin te investeren, zonder gebruik te hoeven maken van cryptowallets. Hierdoor hoeven zij geen extra kennis op te doen of zich zorgen te maken over de veiligheid van hun cryptomunten. Deze goedkeuring markeert een belangrijke mijlpaal in de bredere erkenning en adoptie van digitale assets. Na de Bitcoin ETF gingen in de tweede helft van 2024 ook de spot ETH ETF’s in de verkoop. Op dit moment bezitten verschillende vermogensbeheerders iets meer dan 1 miljoen bitcoins, voor een afgerond bedrag van 70 miljard USD. De Amerikaanse ETF’s maken daar het grootste deel van uit. Raoul en Rifa bespreken ook hoeveel geld bijvoorbeeld BlackRock bezit 🤯
2. De BTC All-Time High (ATH)
In maart 2024 bereikte de BTC-prijs een nieuw record, mede door de goedkeuring van de Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. De goedkeuring vond plaats in januari en op 14 maart bereikte BTC een prijs van iets meer dan 73.000 USD. Afgelopen week bereikte BTC een nieuw europrijsrecord van 68.000, wat op die dag gelijk was aan iets meer dan 72.000 USD. Veel analisten verwachten dat de prijs van Bitcoin de komende tijd, tot eind 2025, zal stijgen naar tussen de 100.000 en 200.000 USD. Een deel van de stijging wordt verwacht na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november 2024. Vandaag kost een bitcoin iets meer dan 68.000 USD.
3. Corporate en institutionele Bitcoin-adoptie
Sinds de 15e verjaardag van de Bitcoin whitepaper is de interesse vanuit grote bedrijven sterk toegenomen. Grote spelers zoals Microstrategy, Tesla en Block investeren met regelmaat in Bitcoin. Het Business Intelligence-bedrijf Microstrategy investeert sinds 2020 BTC en heeft daar een openlijke strategie voor. Naast deze bedrijven bezitten crypto mining-bedrijven zoals Marathon Digital Holdings, Riot Platforms en grote exchanges zoals Coinbase en BitMex aanzienlijke hoeveelheden BTC.
Tijdens Bitcoin Amsterdam kondigde BitcoinMagazine US een samenwerking met Microstrategy aan, waarbij zij onder “Bitcoin for Corporations” 7-weekse masterclasses aanbieden aan corporate organisaties. Microstrategy deelt hiermee hun Bitcoin Corporate playbook om Bitcoin-adoptie onder bedrijven te stimuleren.
Volgens onderstaande dashboard zit er 2.285.604 BTC in de schatkisten van verschillende grote bedrijven. Dat is 11,56% van alle bitcoins in omloop, met een totaal waarde van 156 miljard USD. Dit bedrag is vergelijkbaar met de marktwaarde van grote bedrijven zoals Uber of Unilever per 5 november. Uit de informatie is niet volledig duidelijk welke bedrijven als corporate worden aangemerkt.
Naast deze bedrijven tonen ook steeds meer landen interesse in Bitcoin. Tijdens Bitcoin Amsterdam noemde Willem Middelkoop, expert op het gebied van wereldwijde financiële markten, landen zoals Venezuela, Rusland, Kazachstan, El Salvador en Iran als voorbeelden van landen die strategisch interesse tonen in Bitcoin. Wellicht zien ook zij deze digitale asset als oplossing voor ons ‘kapotte geld‘.
4. De 4e Bitcoin Halving
Op vrijdag 20 april werd het aantal te verdienen BTC, de mining rewards (of Bitcoin block subsidy) voor miners, voor de vierde keer gehalveerd. Deze gebeurtenis, bekend als de Bitcoin halving, vindt volgens de Bitcoin-broncode plaats na elke 210.000 gemijnde blokken. Bij blok 840.000 daalde de rewards van 6,25 naar 3,125 BTC. In vergelijking met vorige halvings was de verwachting dat de BTC-prijs significant zou stijgen. Op 20 april was de prijs van 1 BTC afgerond 64.000 USD, en een maand later bereikte deze meer dan 71.000 USD. Naast de prijsstijging dwong de halving miners tot aanpassingen in hun bedrijfsmodellen en strategieën om de verminderde beloningen te compenseren. Tijdens Bitcoin Amsterdam presenteerden bedrijven manieren waarop zij nog steeds (op duurzame wijze) grootschalig minen.
5. Bitcoin Core-ontwikkelingen
De Bitcoin-community is een van de meest actieve in de cryptospace. Er wordt continu hard gewerkt aan het Bitcoin Core-netwerk. Sinds de 15e verjaardag van Bitcoin zijn er 10 upgrades uitgevoerd. Deze updates zorgen onder andere voor verbeterde transactieverwerking, sneller zoeken naar oude transacties in wallets, verbeterde transactiecontrole, veiligere communicatie tussen nodes en betere netwerkverbindingen. In 2024 werd de Bitcoin Core V27 upgrade uitgevoerd om de halving te ondersteunen. Deze upgrade heeft ook effect op BRC-20 tokens en introduceert dataopslaglimieten voor Bitcoin Ordinals. Begin oktober werd Bitcoin Core V28 uitgebracht. Het is tof om te zien dat de inspanningen van community-leden consistent erkend worden.
6. Bitcoin Ordinals
Bitcoin Ordinals is een technologie waarmee digitale activa, zoals NFT’s (non-fungible tokens), kunnen worden gecreëerd en verhandeld op de Bitcoin-blockchain. Ordinals maken gebruik van het Ordinals Protocol, waarbij unieke gegevens worden vastgelegd op individuele “Satoshi’s” (de kleinste eenheid van Bitcoin). Een voorbeeld van een Bitcoin Ordinal is Runes, die live ging op het moment dat blok 840.000 werd gemined. Je kunt een overzicht zien van alle Bitcoin Ordinals. Deze technologie maakt het mogelijk om andere soorten data op te slaan op het Bitcoin-netwerk.
Er is nog veel meer te vertellen over Bitcoin. Voor nu houden we het hierbij 📚
Meer Cryptotakkies Content
Wil je meer leren over Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies? Volg ons dan op Instagram, TikTok en Spotify. Vergeet niet onze laatste podcastaflevering te beluisteren ↙️
€30.000 scam
Geschreven door Nicole Wong-Swie-San