#86 Cryptotakkies bij Bitcoin in Amsterdam en Antwerpen 🚘

Nicole Wong-Swie-San

October 22 2024

Wat wij leerden bij Bitcoin Amsterdam en Future of Bitcoin 2024 🪙 

In de nieuwsbrief van oktober lieten we het al even weten: binnen één week zijn we naar maar liefst twee Bitcoin-conferenties geweest. We hebben zoveel toffe presentaties mogen bijwonen. In Antwerpen was het iets meer inhoudelijk, omdat we daar minder bekenden tegenkwamen en op tijd naar huis gingen. In Amsterdam was het een stuk gezelliger. Bitcoin Amsterdam duurde twee dagen en we kwamen veel mensen tegen die we al kenden. Het evenement was ook drukker bezocht in vergelijking met Antwerpen. Het was dus netwerken en leren geblazen 🔥 Wat hebben we geleerd? En wie kwamen we daar allemaal tegen? 👀

 

Bitcoin en Open Source educatie 🎓

In Antwerpen kregen we een toffe kijk in de wereld van My First Bitcoin, een platform dat via open-source educatie verschillende communities in de wereld leert over Bitcoin. Het begon eerst in El Salvador en groeide uit naar 29 andere landen, zoals Cuba, Guatemala, Zambia, Argentinië en Suriname. Wij interviewden Arnold Hubach over het doel van My First Bitcoin, de noodzaak hiervan, en wat er nodig is om Bitcoin-docent te worden. Volgens hem zouden we dit met de juiste motivatie en inspiratie allemaal kunnen doen. Trouwens, Arnold heeft samen met Emily ook het Block Hunters spel ontwikkeld om anderen te leren over Bitcoin.

Jop en Raoul interviewen Arnold Hubach
Jop en Raoul interviewen Arnold Hubach 
Bitcoin en quantum computers 🤖

Een perspectief dat je niet vaak ziet, tenzij je specifiek bezig bent met de ontwikkelingen rond Bitcoin, zijn de kwetsbaarheden. Logisch dat dit werd besproken tijdens conferenties die zich richten op het Bitcoin-ecosysteem. Het ging over de impact van quantum computing op de veiligheid van Bitcoin. Quantum computing biedt, op basis van kwantummechanica, een nieuwe manier van rekenkracht en dataverwerking. Deze computers zouden, met hun type rekenkracht, de huidige cryptografische methoden die in blockchaintechnologie worden gebruikt, kunnen breken.

In Antwerpen hebben wij een presentatie mogen zien van Jameson Lopp, een prominent figuur in de Bitcoin-community. Als echte cypherpunk staat hij bekend om zijn werk als cybersecurity-expert, software-engineer, en pleitbezorger van Bitcoin en self-custody oplossingen. Hij is de CTO en medeoprichter van Casa en toegewijd aan het creëren van technologie die individuen in staat stelt hun digitale assets zelf te bewaren. Via zijn website Lopp.net schrijft hij verdiepende, soms complexe artikelen, vooral over de ontwikkeling van Bitcoin.

Presentatie Jameson Lopp - uitleg Snor's Algoritme
Presentatie Jameson Lopp – uitleg Shor’s Algoritme
Presentatie Jameson Lopp
Presentatie Jameson Lopp – Final takeaways

In Amsterdam werd dit onderwerp ook besproken door Hunter Beast, een Bitcoin-developer en CEO van Surmount Systems. Hij deelde vijf verschillende manieren waarop privésleutels gekraakt kunnen worden door quantum computers. Verder had hij het over de techniek achter moderne en aanbevolen Bitcoin-adressen en over een door hem voorgesteld Bitcoin-verbetervoorstel (BIP) dat Bitcoin kwantumresistent zou kunnen maken. Volgens hem hebben we aanvullende kwantumhardware nodig en biedt kwantummechanica een kans voor Bitcoin.

💡Kwantummechanica is een tak van de natuurkunde die de eigenschappen en het gedrag van materie en energie op microscopisch niveau beschrijft. Deze vorm van wetenschap is cruciaal voor het begrijpen van hoe de natuur werkt op het meest fundamentele niveau en vormt de basis voor moderne technologieën zoals kwantumcomputers en lasers.

Als je meer wilt leren hierover, is het goed om te zoeken op termen zoals ‘quantum computing en Bitcoin cryptography’, ‘Shor’s of Schnorr Algoritme’, ‘Grover’s Algoritme’ en ‘Schrödinger’s method and Bitcoin’. Op dit moment zijn bedrijven zoals D-Wave Systems, IBM, Google, Microsoft, Amazon en Intel bezig met het ontwikkelen en testen van quantum computing technologie. Naar verwachting zal dit impact hebben op o.a. cryptografie, geneesmiddelenontwikkeling, AI en logistieke optimalisatie.

 

Bitcoin Mining ⛏️

Tijdens beide conferenties ging het veel over Bitcoin mining. Enerzijds vanwege de aanpassingen die zijn gekomen sinds de Bitcoin halving van april 2024, anderzijds over de huidige en toekomstige miningmogelijkheden. We zagen presentaties van Munich International Mining, die op grote schaal Bitcoin minen voor kleine en grote investeerders in landen zoals Paraguay, Ethiopië, en ook in de woestijn van de Emiraten. Ze deelden de verschillende condities die nodig zijn voor Bitcoin mining en de mogelijkheden die hierdoor worden gecreëerd.

Go Mining, dat zich bezighoudt met het digitaal minen van BTC, heeft in een interview gesproken over het belang van de groei van het Bitcoin-netwerk. Andere partijen hebben vooral gesproken over de effecten van Bitcoin mining op het milieu en over de innovatieve projecten die nu opkomen voor duurzame operaties gericht op hernieuwbare energie.

 

Bitcoin en ons kapotte geld 🪙

In onze laatste podcastaflevering, gaat Raoul in gesprek met Bitkoning over onder andere het kapotte geld in Nederland en hoe Bitcoin en verhuizen naar een andere economie een oplossing kunnen bieden. Ze bespreken ook Bitcoin Amsterdam.

In Antwerpen en Amsterdam hebben we presentaties gezien die gingen over Bitcoin en ons huidige geldsysteem. Er waren presentaties van landen die bezig zijn met Bitcoin als betaalmiddel, zoals El Salvador, Argentinië en Suriname, maar ook van politici en financiële experts.

Naast Arnold, die vertelde over de casus in El Salvador, sprak Ariel Aguilar in Antwerpen over de devaluatie van verschillende valuta’s in Argentinië sinds de goudstandaard. Hij is de auteur van het boek ‘Bitcoin Prophecy’, waarin hij schrijft over Bitcoin, de opkomst, ondergang en huidige wedergeboorte van Argentinië. Hij gaf aan dat, hoewel de Argentijnse minister-president pro-crypto is, het nog onduidelijk is wat zijn plannen zijn. Ariel is ook mede-oprichter en lid van La BitcoinetaEU, een initiatief waarbij busjes en vrachtwagens de wereld rondreizen om de boodschap van Bitcoin te verspreiden in kleine steden en communities.

Verschillende valuta Argentinië
Verschillende valuta Argentinië

Maya Parbhoe werd in Amsterdam geïnterviewd over Suriname als mogelijke volgende Bitcoin-staat. Zij is al sinds haar 15e ondernemer en nu presidentskandidaat in Suriname. Vanuit persoonlijke drijfveren werkt ze aan verschillende initiatieven en ziet ze Bitcoin als een middel om corruptie in Suriname tegen te gaan en de economie te versterken. In Antwerpen hoorden wij dat zij via My First Bitcoin betrokken is bij Bitcoin Sranang, het Surinaamse onderdeel van het My First Bitcoin-netwerk. Als Surinamer was het bijzonder om hierover te leren.

In Amsterdam spraken wij, voorafgaand aan zijn interview over Bitcoin en het monetaire systeem, ook kort met Willem Middelkoop, expert op het gebied van wereldwijde financiële markten. Hij gaf aan dat goud en Bitcoin eigenlijk broertjes van elkaar zijn, in plaats van concurrenten. We spraken ook kort over het feit dat BlackRock Bitcoin een “unique diversifier” noemt, het digitale goud. Iets wat Willem 10 jaar geleden al voorspelde. Mensen zullen volgens hem in de laatste fase van het huidige geldsysteem toevlucht zoeken in alternatieve assets zoals Bitcoin. Hij voorspelde ook dat digitale overheidsmunten een manier zouden kunnen zijn waarop overheden dit probleem willen oplossen.

In zijn interview over de Oostenrijkse school van economie sprak hij over de complexiteit van hyperinflatie, centrale banken en hoe Bitcoin de huidige geldsystemen kan uitdagen. Hij denkt dat centrale banken misschien liever goud (hard geld) gebruiken in plaats van Bitcoin, omdat ze dan meer controle hebben. Het gesprek ging ook over de spanningen tussen landen en hoe de toekomst van geld eruitziet met stijgende schulden en inflatie. Hij wees ook op de mogelijke strategische interesse van landen zoals Venezuela, Rusland, Kazachstan, El Salvador en Iran, die actief bezig zijn met Bitcoin-mining.

Verder werd tijdens de conferenties gesproken over de adoptie van Bitcoin als ‘safe asset’ en reservevaluta in verschillende (ontwikkelings)landen.

Binnenkort komt er een blog van ons op Bitcoin Magazine NL over hoe Bitcoin een oplossing kan bieden voor ons kapotte geld.

 

De toekomst van Bitcoin in Afrika 🌍

In de nieuwsbrief benoemden we dit al: de crypto-toekomst van Afrika door de ogen van de 18-jarige Nigeriaanse ondernemer, Abubakar Nur Khalil. Na het versturen van de nieuwsbrief kwam ik erachter dat hij eigenlijk 25 jaar is. Whoops 🌝 Hij is een Bitcoin Core-developer en CEO van ₿trust, een non-profitorganisatie die zich richt op het trainen van Afrikaanse Bitcoin-developers. Abubakar is toegewijd aan de groei van het Bitcoin-ecosysteem in Afrika. Zijn presentatie ging daarom ook over de toekomst van Bitcoin op het Afrikaanse continent tot in 2050. Hij geeft aan dat, vergeleken met de potentie, er nog onvoldoende groei is op het continent.

Afrika is een rijk continent met veel kansen. Er is een overschot aan energie, een groeiende bevolking en veel gebruik van mobiele apparaten. Op dit moment wordt Bitcoin in Afrika gebruikt om verschillende FinTech-problemen op te lossen en er worden ook veel Bitcoin-verbetervoorstellen (BIPs) vanuit dit continent ingediend. Volgens hem accepteert 40% van de bedrijven aldaar Bitcoin-betalingen. Hij ziet Afrika als ‘de blueprint voor Bitcoin’ vanwege de huidige situatie en de kansen die er liggen. Verder gaf hij aan dat 20 van de 54 landen in Afrika Bitcoin momenteel als reserve-activa hebben. Online kon ik dit niet verifiëren; hier zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden. Hij eindigde zijn presentatie met de quote:

“Bitcoin works in Africa, and Africa makes Bitcoin work for the world.”

 

Bitcoin en Adam Back 🎭

Iemand zei vorige week op LinkedIn dat het tegenkomen van Adam op de conferentie was alsof je rondloopt in het oude testament. Ik vond het een hilarische en passende opmerking. Adam Back is de uitvinder van Hashcash, een voorloper van Bitcoin, waarvan de technologie ook in Bitcoin zit. Hij is cryptograaf, onderdeel van de cypherpunks en mede-oprichter van Blockstream, een blockchainnetwerk dat zich primair richt op de verdere ontwikkeling van Bitcoin (Core). Adam Back en Blockstream worden zeer gerespecteerd in de blockchain-community. Sommigen denken zelfs dat hij Satoshi zou kunnen zijn, omdat hij in het prille begin van Bitcoin contact had met Satoshi. Maar is het belangrijk om te weten wie Satoshi is? 🤔

Raoul in gesprek met Adam Back
Raoul in gesprek met Adam Back 👀

Wij spraken Adam tijdens Bitcoin Amsterdam over de ontwikkelingen van Bitcoin in de afgelopen 15 jaar als vervanger voor ons huidige geldsysteem. Hij geeft aan dat Bitcoin is uitgegroeid van een project voor hobbyisten tot een fenomeen dat nu door overheden wordt gemined.

Verder zegt hij dat het interessant is om de HBO-documentaire Money Electric te bekijken, omdat in de documentaire duidelijk wordt dat men Bitcoin wil begrijpen. Volgens hem is het goed om te experimenteren met Bitcoin, of je nu van programmeren houdt of niet. Het strekt zich uit over meer sectoren dan alleen softwareontwikkeling. Er liggen veel kansen op verschillende plekken in de markt. Binnenkort meer hierover online.

 

Bitcoin en kunst 🖼️

Tijdens beide evenementen stonden er kunstwerken van artiesten die op bijzondere manieren creatief bezig zijn met Bitcoin. In Amsterdam maakten we kennis met een van de artiesten, Bitcoin Apex, die door middel van potloodschetsen Bitcoin verwerkt in illustraties. Hij combineert oude elementen, zoals goden en symbolen, om vergelijkingen of parallellen te laten zien. Op deze manier probeert hij het nieuwe en het oude met elkaar te verbinden en vertelt hij verhalen over polariteiten in onze wereld. Dit kunstwerk richt zich op de tegenstelling tussen fiatgeld en Bitcoin (als digitaal geld).

Kunstwerk Bitcoin Defiated door Bitcoin Apex
Kunstwerk Bitcoin Defiated door Bitcoin Apex

Naast deze kunst zagen we ook dit toffe UV-acrylwerk van Marjo Lebbe, via Bitsaga.

UV-acrylwerk van Marjo Lebbe, via Bitsaga.
Anon van Marjo Lebbe

Van de Nederlandse Bitcoin Design, zagen we in Antwerpen een handgemaakt koperen Bitcoin-beeldwerk.

Handgemaakt koperen Bitcoin beeld.
Handgemaakt koperen Bitcoin beeld.

 

Bier tappen met Bitcoin 🍺

In Amsterdam kon je een biertje van 4 USD tappen en betalen met “kleine bitcoins”, satoshi’s of in het kort sats. Raoul en Jop, onze nieuwe contentmanager, probeerden dat samen met Sjuul van altcryptogems. Dit probeerden ze eerst met de BL3P-kaart en daarna met de Wallet of Satoshi, een beginnersvriendelijke mobiele portemonnee waarmee je via het Bitcoin Lightning-netwerk betaalbare BTC-transacties kunt uitvoeren. Tijdens de conferentie heeft men op verschillende manieren gesproken over het opschalen van dit netwerk om Bitcoin-transacties sneller en goedkoper te maken. Volgens mij was het een mooie afsluiter van een week Bitcoin-conferenties 🍻

 

Onze mislukte Antwerpen roadtrip foto 😂
Onze mislukte Antwerpen roadtrip foto 😂

Naast bovenstaande toffe onderwerpen ging het tijdens de conferenties over nog veel meer. Voorbeelden zijn NOSTR social media platform dat gebruikmaakt van sats, Bitcoin voor corporates, de groei van Bitcoin DeFi-diensten, de belangstelling en intrede van Bitcoin in de traditionele beleggerswereld, de toekomst van Bitcoin Core, evenals Bitcoin-privacy, belasting en wetgeving. Als je er zelf niet bij kon zijn, maar toch mee wilt krijgen wat er bij Bitcoin Amsterdam 2024 allemaal te leren viel, kun je volgens hun uploadschema terecht op het YouTube-kanaal van Bitcoin Magazine. Er hing een super positieve sfeer, het was drukker dan vorig jaar en de community ervaarde het als fijn om elkaar weer offline te kunnen ontmoeten.

Zien we jou volgend jaar? 🙋🏾

 

De Cryptotakkies Podcast 🎧

Trouwens! Wij hebben nog iets meer dan 50 Spotify-volgers nodig om op 1000 te zitten. Volg jij ons al? 😉👇🏽

Cryptotakkies volgen

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant