#79 Het Earn Mechanisme 💰

Nicole Wong-Swie-San

July 18 2024

Een deep dive in het earn mechanisme in de crypto-space💰

Echt een hele tijd geleden vroeg een communitylid of wij content konden delen over Notcoin en dat vergelijken met play-to-earn coins. Dat bracht mij op het idee om überhaupt iets te schrijven over het earn-mechanisme. Jullie beslisten een paar weken geleden met ons mee over dit onderwerp en wilden vooral weten hoe je door middel van earning met crypto geld kan verdienen in 2024. Als schrijver heb ik bijvoorbeeld geëxperimenteerd met 3 write-to-earn concepten, namelijk Bulb, Mirror en Publish0x. Door op een spel-achtige manier beloond te worden voor de content die je schrijft, inclusief de toevoeging van een ranglijst op basis waarvan je wekelijks tokens kan verdienen, is het erg motiverend om te blijven schrijven en dagelijks terug te komen naar het platform. Bij het intikken van de vraag “wat zijn de meest bekende earn-methodes met crypto?”, geven de zoekresultaten allemaal manieren en lijsten terug hoe je in 2024 geld kan verdienen met crypto. Niet gek, want dat is een van de dingen die het meest wordt opgezocht wanneer het over crypto gaat. In deze explainer duiken wij dieper in het earn-mechanisme. Wat is het en hoe kan je ermee verdienen?

⚠️ Zoals je van ons gewend bent, geven wij geen (financieel)advies en doen wij ook geen uitspraken over projecten of coins waar je in zou moeten investeren. Alle kennis die wij via onze blogs delen, is wat ons betreft bedoeld om je kennis te laten maken met en je te verdiepen in de (technische) werking van Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. Als je na het lezen van deze blog enthousiast bent geworden en zelf wil verdienen met crypto, dan adviseren we je om aanvullend nog even zelf je eigen onderzoek te doen. In de blog over altcoins, deelden wij al in het kort hoe je bijvoorbeeld altcoin-projecten kan onderzoeken. Deze informatie kan je onderweg helpen.

Ok, let’s go! 🏎️

 

Wat is het earn-mechanisme? 💰

Als je het aan ChatGPT vraagt, dan is het earn-mechanisme eigenlijk de verzamelnaam van verschillende manieren hoe je d.m.v. cryptomunten inkomsten of beloningen kan verdienen. Dit doe je door je crypto in te zetten voor gebruik door of zelf deel te nemen aan op blockchain gebaseerde activiteiten. Het earn-concept is een combinatie van technische processen en financiële strategieën, ontworpen om gebruikers te stimuleren om deel te nemen aan en het netwerk veilig te stellen. De meest bekende vormen van earn zijn staking, liquidity mining, yield farming of liquidity farming, airdrops en lending. Vaak zie je in de space ook termen voorbij komen zoals play-to-earn, learn-to-earn, watch-to-earn, create-to-earn en zoals ik al eerder noemde, write-to-earn. De term voor deze “to earn” concepten verwijst naar de activiteit die gebruikers moeten uitvoeren om beloningen te ontvangen.

 

Wat is Staking? 🌐

Staking is een manier om op lange termijn en op een consistente manier crypto te verdienen door je cryptomunten tijdelijk in te zetten (staken) om een proof-of-stake (PoS) blockchainnetwerk te ondersteunen. Je valideert transacties en ontvangt daar beloningen (staking rewards) voor. Staking rewards bestaan uit block rewards, dus de beloning die te verdienen is voor het valideren van een block, en bijbehorende transactiekosten. Staking rewards worden vaak uitgedrukt in een jaarpercentage, namelijk de Annual Percentage Rate (APR) en kunnen per platform verschillen. Projecten die staking aanbieden zijn bijvoorbeeld Ethereum, Solana, Polygon, Avalanche, Fantom, maar ook Polkadot die we recent in de schijnwerpers plaatsten. Via stakingrewards.com kan je inzien welke crypto-projecten staking aanbieden, je kan ook berekenen hoeveel rewards je kunt verdienen met een bepaalde inzet en je kunt ook je rewards over de tijd heen bekijken. Op dit platform kan je de staking direct activeren door je wallet te koppelen, het project op basis van je eigen onderzoek uit te kiezen en een passende provider en/of pool.

Staking Rewards Calculator - bron Staking Rewards
Staking Rewards Calculator – bron Staking Rewards

Ook kun je op de officiële websites van de PoS-projecten zelf informatie inzien over hoe staking bij hen werkt, en bij sommige kun je ook direct staken. Een voorbeeld daarvan is Polkadot. Hun dashboard is voorzien van redelijk wat informatie. Btw, in Dark Mode is het super chill om te bekijken. Trouwens, wist je dat je je schermlicht van je laptop en telefoon rood kunt maken voor betere eye health en rust in je hoofd wanneer je veel op schermen kijkt voor bijvoorbeeld werken of studeren? 🥸 Check online hoe je het op jouw telefoon en laptop doet. Is ff wennen, vooral wanneer je designer bent, maar het werkt echt goed voor lezen en schrijven. Weer echt random 😹 Anyway, Polkadot Staking Dashboard 👇🏾

Staking dashboard Polkadot - bron Polkadot
Staking dashboard Polkadot – bron Polkadot

Voor staking moet je eigenlijk een validator node draaien welke kan deelnemen aan het netwerk om transacties te valideren en het netwerk te beveiligen. Omdat dit een redelijk technische activiteit kan zijn, zijn er aanbieders of providers die platformen inrichten om investeerders makkelijk de kans te geven om te staken op door providers ingerichte staking techniek. Je meldt je aan, kiest een stakingpool en je bent klaar om te verdienen. Let op dat je bij het kiezen van je staking provider ook onderzoek doet naar de verschillende pools die worden aangeboden. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar welke fouten en scams er zijn geweest alvorens je besluit te gaan staken. Zelf of via providers staken wordt als iets technischer beschouwd dan via een exchange, maar als je de kennis wilt opdoen, is het wel handig om te experimenteren en leren met geld dat je kan missen.

Als je je crypto niet in je eigen wallet hebt zitten, maar bijvoorbeeld op een exchange, dan bieden sommige exchanges de mogelijkheid om je crypto via hen te staken. Bijvoorbeeld Coinmerce en Bitvavo, maar ook KuCoin, Coinbase, Binance en Kraken bieden dit aan. Het verschil tussen staken via het bovengenoemde platform en staking via een exchange zit in verschillende APRs, het zelf kunnen of moeten kiezen van een staking provider/pool, maar ook veel of weinig controle over je wallet. Bij een exchange zijn de private keys van je wallet niet van jou. Echter, bieden sommige exchanges wel extra verzekering tegen hacks. Je zou ze dan moeten vertrouwen 🤔 Niet alle exchanges bieden staking aan. Die optie moet specifiek door hen worden aangeboden. Dit zie je wel steeds meer veranderen.

Een andere vorm van staking zijn de bonding pools. Bij bonding pools zet je je cryptomunten voor een vaste, langdurige periode in om een PoS-netwerk te ondersteunen. Hierbij is er minder ruimte om je crypto weer terug te nemen wanneer je even niet meer wilt staken. Echter, zijn de beloningen hiervoor wel hoger dan bij staking. Bij staking is er meer flexibiliteit om je munten die je inzet voor het staken weer op te nemen. Deze flexibiliteit levert minder beloningen op. Bij bonding pools heb je minder flexibiliteit, maar wel meer beloningen voor het langdurig vergrendelen van je cryptomunten.

 

Kan je ook staken met je hardware wallet? 👛

Ja, dat kan zeker. Er zijn meerdere platformen die een of meerdere vormen van earn aanbieden. Lido is een stakingplatform waar je onder andere met je zelfbeheerde Ledger hardware wallet kan staken. Het platform is redelijk overzichtelijk, maar vraagt wel wat kennis en onderzoek. Het platform heeft de afgelopen tijd wel wat gedoe gehad met validators met als gevolg verlies van munten en minder rewards voor stakers. Een deel van deze problemen kwam door de gevolgen van de Ethereum 2.0 update. Lido biedt veel staking opties aan. Dat deed het ook voor de eerder genoemde Polkadot. Echter, zijn ze daarmee gestopt vanwege niet behaalde investeringsdoelen. Lido biedt ook staking aan voor ETH, MATIC en SOL. Vergelijkbare platformen als Lido, volgens buddy ChatGPT, zijn Rocket Pool, Ankr, Staked en P2P. Deze platforms hebben wij niet uitgeprobeerd en doen dus ook geen advies, maar laten je graag kennismaken met de techniek. Ga even kijken als je het interessant vindt 🤓

 

Wat zijn de risico’s van staking? ✳️

Hoewel je met staking beloningen verdient, kan de waarde van je investering ook dalen vanwege prijsvolatiliteit van cryptomunten. Dat kan vooral van toepassing zijn wanneer stakingnetwerken de voorwaarde hebben dat je je munten voor een bepaalde (lange) periode vastzet. Als validators falen op het netwerk of niet voldoen aan de regels, worden ze bestraft (slashing), wat als gevolg heeft dat stakers hun investeringen verliezen. En natuurlijk zijn er de bekende scams en hacks als gevolg van slecht ingerichte netwerkbeveiliging. Als je je tokens via derde partijen staket, geef je hen sowieso controle over je investeringen. Maak daarom doordachte keuzes. Het is ook goed te realiseren dat de beloningen van projecten niet eindeloos hoog kunnen zijn, omdat het op de lange termijn moeilijker wordt om consistent hoge bedragen uit te keren. Let daarom goed op hoe de beloningsstrategie van een project waar je wilt instappen om te earnen is.

Genoeg over staking 🙂

 

Wat is Liquidity Mining? ⛏️

In de vorige blog over Real World Assets, hebben we al in een andere context stilgestaan bij wat liquiditeit precies is. Liquidity Mining is een manier om te verdienen met crypto, door je munten bij een decentrale exchange (DEX), zoals Uniswap, SushiSwap of PancakeSwap, in hun digitale kluis (liquidity pool) te stoppen, zodat zij altijd een voorraad hebben voor de handel tussen investeerders. Als je dus meedoet aan Liquidity Mining, dan zorg je voor die liquiditeit door je munten tijdelijk of op lange termijn uit te lenen. Je ontvangt voor het uitlenen van je munten beloningen die afkomstig zijn van de transactiekosten die gebruikers betalen bij het kopen en verkopen van munten. Daarnaast geven sommige DEX-platformen aanvullend ook hun eigen munt als beloning bovenop de eerder genoemde vorm van beloning. Wellicht leuk om een experiment te doen en de kennis te delen in een vervolg. We updaten deze blog wanneer we erover kunnen delen.

 

Wat is Liquidity Farming? ⚒️

Liquidity Mining is een vorm van Liquidity of Yield farming. Zoals ChatGPT het uitlegt, kan je met farming nog aanvullend staken met de beloningen die je ontvangt van liquidity mining. Liquidity farming is gericht op het bieden van liquiditeit voor handelsactiviteiten. Yield Farming wordt ook aangeboden op DEX-platformen, zoals Uniswap, PancakeSwap en SushiSwap. Andere voorbeelden van geavanceerde liquidity farming DEX-platformen zijn Balancer, die een liquiditeitsprotocol heeft dat gebruikers in staat stelt om hun eigen liquiditeitspools te creëren en te beheren. Aave is een DeFi-protocol voor liquiditeit op cryptocurrency-leningen. Gebruikers kunnen rendement verdienen door hun activa in te zetten in leningen-pools. Verder heb je ook DeFi-projecten die de handel in stabiele munten voorzien van liquiditeit.

Vergelijking staking vs. liquidity mining vs. liquidity farming - Bron Finance Magnets
Vergelijking staking vs. liquidity mining vs. liquidity farming – Bron Finance Magnets

 

Wat zijn Airdrops? 🚁

Airdrops zijn gratis tokens die door projecten worden weggegeven, vaak als marketingcampagne of als een manier om bekendheid te genereren voor een project. Ontvangers moeten vaak wel voldoen aan een of meerdere voorwaarden om de gratis tokens te ontvangen. Bijvoorbeeld dat je op de dag waarop de airdrop plaatsvindt, een specifiek aantal van de tokens van het project in je wallet moet hebben zitten of een bepaalde activiteit hebt uitgevoerd die op de blockchain te traceren is. De term airdrop is geleend van militaire en humanitaire praktijken, waarbij men goederen laat vallen vanuit een helikopter voor hulpbehoevenden. Bonk, die wij kort benoemden in onze memecoin-seizoen blog, verdeelde 50% van hun totale aanbod in de Solana Community. Ze organiseerden een grote airdrop vanwege hun launch op het Solana-netwerk.

 

Als laatste heb je nog lending, maar eerlijk gezegd vond ik de blog al te lang 🤣 Is tijd voor vakantie 🌻🔆 Wellicht is het leuk om daar zelf over te lezen tijdens jouw vakantie. Vaak bieden exchanges staking en lending aan. Op sommige platformen noemt men lending earn. Ga ff kijken op de plekken waar jij een wallet hebt.

Realiseer je dat er in elke vorm van earn risico’s zitten. Je kan de intenties van projecten en mensen niet altijd goed inschatten, dus doe je eigen onderzoek en baseer je investeringen op je risicoprofiel, je plan en de hoeveelheid aan aanvullend onderzoek dat je bereid bent te doen. Hoe technischer, hoe meer kennis je nodig hebt. Maar ja, wij vinden leren leuk en we denken jullie ook 🎓

 

Samengevat

Het earn-mechanisme verwijst naar manieren om te verdienen in de crypto-space. De meest bekende vormen van earn zijn staking, liquidity mining, liquidity of yield farming, airdrops en lending. Je hebt ook op spel gebaseerde vormen van earn zoals play-to-earn, create-to-earn en write-to-earn. Bij alle vormen van earn kan een gebruiker, of beter gezegd investeerder, munten of moeite inzetten om beloond te worden. Je inzet wordt gebruikt om een of meerdere blockchainnetwerken te voorzien van capaciteit en daarmee veiligheid. De vormen van earn hebben allemaal hun eigen risico’s. Bepaal eerst hoeveel geld, risico en kennis je bereid bent in te zetten alvorens je besluit te investeren. Het zijn wel mooie manieren om al lerend te ontdekken hoe de blockchain-technologie en bijbehorende tokenomics werken.

 

Geniet heerlijk van de vakantie! Blijf ons volgen op de socials, en vergeet niet naar onze laatste episode te luisteren👇🏾 En als je in de vakantie zin hebt om zelf te beginnen met leren, check dan een van onze cursussen hier.

 

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant