#76 In de spotlight: Polkadot 🔴

Nicole Wong-Swie-San

June 6 2024

Vorige maand vroeg een community member op TikTok of wij content willen maken over Polkadot. Hij of zij was van mening dat mensen nog aan het slapen zijn. Wij kennen Polkadot al een tijdje, dus leek het ons een goed idee om deze maand dit bijzondere project in de schijnwerpers te plaatsen.

⚠️ Let op! Wij doen geen uitspraken of adviezen voor het investeren in specifieke coins of projecten. We hebben Polkadot uitgekozen om je kennis te laten maken met een specifieke (technische) werking van de Blockchain. Als je het na het lezen van deze blogpost zelf interessant vindt om te investeren in Polkadot, dan raden we je aan om zelf ook je eigen onderzoek te doen.

Wat is Polkadot?

In de blogpost over hoe je kunt winnen in de bullmarkt met altcoins, benoemen wij Polkadot al eens. Dit interessante project biedt sinds 2020 op hun mainnetomgeving een mogelijkheid om tussen blockchains te communiceren. In moeilijke termen noemen we dat interoperabiliteit. Dat staat voor samenwerking tussen systemen. Blockchains zijn, zoals je weet, het grootboek van een grote collectie aan transacties. De data die op de blockchain aanwezig is, is op een bepaalde manier gestructureerd. Het protocol van de blockchain stelt vast aan welke regels de data zich moet houden om toegevoegd te worden aan de ketting van transactieblokken. Blockchains hebben geen universele manier afgesproken om met elkaar te communiceren. Zij zijn immers gemaakt om onafhankelijk, op zichzelf, gedecentraliseerd en veilig te werken. Polkadot (DOT) biedt daar een oplossing voor: een manier om tussen blockchains te communiceren, inclusief beveiliging en afgestemd consensusmechanisme. In hun eigen termen geeft Polkadot dit aan over hun missie: ‘Wij zien een web voor ons waar onze identiteit en onze gegevens van onszelf zijn – veilig beschermd tegen elke centrale autoriteit.’

Polkadot missie website
De Polkadot missie – bron About Polkadot

Polkadot wordt de blockchain van blockchains genoemd. Gebruikers kunnen hun blockchain lanceren op de relay chain en in verbinding brengen met andere blockchains op dezelfde chain én ook met chains of netwerken daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH).

🏗️ Hoe is Polkadot ontstaan?

Polkadot heeft ten opzichte van ETH geen smart contracts. Het wordt daarom gezien als een concurrent van Ethereum en de Binance Smart Chain. Het idee voor Polkadot is gegroeid vanuit Ethereum (ETH). Een van de Polkadot-founders, Gavin Wood, is een van de oprichters van Ethereum geweest. Deze man is de drijfveer achter Solidity, de programmeertaal voor ETH-smart contracts. Hij heeft in die tijd wat fouten gemaakt bij ETH en besloot zijn eigen ding te gaan doen. Nu is Wood CTO bij Polkadot, verantwoordelijk voor de techniek van het netwerk. Men zegt dat de term Web 3.0 is bedacht door Gavin Wood. Hij sprak zich in 2014, met de ontwikkelingen van ETH, uit over de toekomst van ons internet en schreef de ‘Ethereum Yellow Paper’ om deze toekomst deels te schetsen. Gavin Wood wilde met Polkadot verschillende beperkingen van ETH aanpakken. In vergelijking met Ethereum wilde hij een meer verbonden, schaalbaar en flexibel blockchain-ecosysteem creëren. Dit door te focussen op samenwerking tussen verschillende blockchains, schaalbaarheid door parallelle verwerking van transacties, sterke on-chain governance, naadloze upgrade-mogelijkheden, een gedeeld beveiligingsmodel op de relay chain en een flexibel ontwikkelingsmodel voor de code. Mondvol 😂 De andere founders van Polkadot zijn Robert Habermeier en Peter Czaban.

🖥️ Hoe werkt Polkadot?

De Polkadot blockchain zorgt voor blockchain-interoperabiliteit door de relay chain beschikbaar te stellen tussen blockchains. De relay chain is een blockchain die aangesloten blockchains voorziet van beveiliging, consensus en communicatie tussen chains. De blockchains die zich aansluiten op de relay chain, worden parachains genoemd. Samen vormen ze op de relay chain een nieuw netwerk, dat door Polkadot wordt beveiligd. Op deze manier biedt dit interessante project interoperabiliteit, dus samenwerking tussen zelfstandige blockchains met onderlinge consensus. Naast deze verbinding op de relay chain, biedt Polkadot ook communicatie met externe netwerken buiten de relay chain, zoals we eerder noemden: ETH en BTC. Die connectie noemen ze bridges. Via de ‘bruggen’ kunnen aangesloten parachains communiceren met deze andere blockchain-netwerken.

Polkadot (DOT) wordt gezien als zowel een layer 0 (L0) als layer 1 (L1) blockchain-oplossing. Een layer 0 blockchain biedt de nodige infrastructuur voor meerdere L1 blockchains om op te opereren en met elkaar interactie te hebben. De L1 variant zijn chains die zelfstandig blockchain-functionaliteiten uitvoeren, zoals transacties en smart contracts. Polkadot voert beide dingen uit. Dit bijzondere project heeft een beperkt aantal plekken voor parachains om aan te sluiten op de relay chain. Als een blockchain een plekje op de relay chain wil bemachtigen, dan moet het team meedoen met een veiling. Deze veiling noemen ze de parachain auctions. Hiermee biedt Polkadot op een eerlijke en transparante manier ruimte voor nieuwe deel te nemen parachains.

Wanneer de blockchains met elkaar verbonden zijn op de relay chain verliezen ze hun eigen functionaliteit niet. Ze checken af en toe voor de consensus met de relay chain om aangesloten te kunnen blijven. Je kan het zien als een kantoor waar allemaal mensen zelfstandig in hetzelfde team werken. Om de zoveel tijd komen ze bij elkaar om hun werk te coördineren en op elkaar af te stemmen. Polkadot gebruikt hiervoor het Proof of Stake consensus-mechanisme, maar dan een variant daarvan. NPoS, Nominated Proof of Stake, heeft anders dan PoS twee rollen, namelijk validators en nominators. DOT-tokens worden gestaked (vastgezet) door validators om het netwerk te beveiligen.

Representatie Polkadot Netwerk
Representatie Polkadot Netwerk – bron Polkadot Wiki

Verder is Polkadot heel uniek met zijn goed doorlopende Kusama testnetwerk. Dit is een omgeving waar alles wat de Polkadot-ontwikkelaars maken of voorstellen eerst op dit testnetwerk wordt getest, voordat het aan het mainnet wordt toegevoegd. Dit zou men in de space een sandbox-omgeving noemen. Om de waarde van Kusama ook te garanderen biedt Polkadot developers uit de community beloningen in de vorm van staking rewards. Deze rewards zijn wel iets lager dan op het mainnet-netwerk. De Polkadot Treasury is heel erg belangrijk. Dit is het budget van het project dat wordt gebruikt om businessactiviteiten uit te voeren. Polkadot staat dus erg open voor innovatie en groei in hun ecosysteem.

Wil je je veel meer gaan verdiepen in hoe Polkadot werkt? Hier is een niet-technische Polkadot Guide voor beginners. Op de website van Polkadot staat er ook veel materiaal waar je heel veel uit kunt leren. Check ook hun uitgebreide wiki 🧠

🪙 Hoe werkt de tokeneconomie en governance van DOT? 

De tokeneconomie van DOT richt zich op beloning voor deelname aan het netwerk door middel van staking. Gebruikers worden aan de hand van een schommelend inflatiepercentage beloond voor hun vastgezette DOTs. DOT-houders die niet staken, verliezen de waarde van hun DOT vanwege de inflatie. DOT wordt gebruikt om de Polkadot governance mee te voeren. Deze coin heeft een market cap van bijna 10 miljard USD. In november 2021 heeft DOT een ATH (All-Time High) behaald van ongeveer 55 USD. Per vandaag is de prijs van 1 DOT iets meer dan 7 USD.

Weetje nog de validators die transacties verifiëren en nieuwe blokken toevoegen aan de blockchain? Zij krijgen in ruil voor hun diensten, DOT uitbetaald (staking rewards). Gebruikers die geen validator willen zijn, kunnen hun DOT-tokens nomineren voor andere validators en delen in de beloningen die deze validators ontvangen. Het DOT-inflatiepercentage is dynamisch en hangt af van DOT-staking. Er is een basispercentage, dat fluctueert afhankelijk van hoeveel er gestaked is. Er is bewust voor dit mechanisme gekozen om investeerders te motiveren om te staken. De investering van DOT-houders wordt door middel van voting (stemmen) ingezet voor het doorontwikkelen van Polkadot. Met hun investering mogen ze stemmen op de verschillende voorgestelde veranderingen aan het bestaande netwerk. Dit is de eerder genoemde Polkadot Treasury. Zo wordt de groei van het netwerk bijgehouden en gegarandeerd. De treasury maakt ongeveer 25% van de DOT-beloningen uit. De overige 75% zijn de winsten die worden uitbetaald aan deelnemende validators en nominators.

Elke deelnemende parachain moet minimaal 10.000 DOTs staken om te kunnen meedoen in de relay chain, de parachain auctions. Hiermee garanderen ze dat zo’n chain waarde vastzet en ook deelname door inzet levert. Op deze manier blijven chains aangesloten op het Polkadot-netwerk.

 🥅 Wat heeft Polkadot de afgelopen 4 jaar bereikt?

Een YouTube-video tipte mij om even naar de activiteiten van de Polkadot-community te kijken. Op hun roadmap laten ze zien dat ze op dit moment in de post-launch fase zitten. Dat is de fase na de laatste doorgevoerde aanpassingen van Polkadot v1.0, in december 2021, namelijk de parachains. Op dit moment is Polkadot bezig met een aantal updates die onder andere te maken hebben met communicatietechniek tussen blockchains, governance en de toevoeging van parathreads. De eerste parachain auctions werden in 2021 gewonnen door twee teams genaamd Acala en Moonbeam. Interessant om verder te onderzoeken wat zij eigenlijk bereiken met Polkadot.

Via hun GitHub profiel kun je zien dat er dagelijks het een en ander aan codeerwerk wordt uitgevoerd op het Polkadot-netwerk. Via deze site kun je ook bijhouden hoe het zit met alle parachains op het netwerk en de lopende veilingen. In 2022 waren het er 33, nu lijkt het op iets tussen de 49 en 89 stuks? Check de site 🔎

In 2022 lanceerde Polkadot de verbetering van hun cross-chain communicatieprotocol XCMP. Hiermee maakte het netwerk aanzienlijke sprongen in het bereiken van interoperabiliteit. In datzelfde jaar lanceerden ze ook Statemint, de parachain voor het minten van assets en NFT’s, en Collectives, een parachain voor het ondersteunen van gedecentraliseerde organisaties. Hiermee voegde Polkadot een extra functionaliteit toe aan het ecosysteem. In dat jaar werd het ook mogelijk voor mensen om te staken met DOT, doordat de minimale staking aangepast werd naar 1 DOT. Hiermee trok Polkadot een groeiend aantal investeerders. In 2023 werd Polkadot 2.0 geïntroduceerd. Hier wordt op dit moment aan gewerkt met als doel meer schaalbaarheid, beveiliging en functionaliteit. Er wordt nog steeds gewerkt aan een versie van het netwerk dat 1.000 parachains aankan en meer dan 1 miljoen transacties per seconde kan verwerken.

Polkadot wordt gezien als een groenere investering dan bijvoorbeeld Bitcoin vanwege hun energie-efficiënte NPoS-protocol. DOT is daarom onderdeel van de Finst Green Bundle. Dit is een platform dat cryptocurrencies aanbiedt in bundels. De Green Bundle bevat 12 cryptocurrencies die volgens Finst de meest duurzame projecten in het crypto-universum zijn.

Finst Green Bundle
Verdeling Finst Green Bundle

Ik kwam Finst vorig jaar, tijdens de Dutch Blockchain Days van de BCNL Foundation in de Meervaart, tegen. Andu en ik speelden hun spel en ik won wat coins bij Finst. Over de Blockchain Days gesproken, wij hebben iets leuks voor jullie! We nodigen jullie vanuit de gedachte “investeer in je sociale kring” uit om deel te nemen aan het blockchain-event van de BCNL. Wil je leren hoe Bitcoin, Blockchain en cryptocurrencies in de praktijk in NL werken, kom hierheen. Wie weet zien wij elkaar ook daar? 🤓 Wil je erheen? Volg onze socials, TikTok, Instagram en Linkedin, om snel te weten te komen hoe je met ongeveer 20 euro korting daarheen kunt.   Back to Polkadot 😅

📋 Welke andere projecten bestaan er die ongeveer hetzelfde doen als Polkadot?

Andere altcoin-projecten die soortgelijke interoperabiliteitsoplossingen aanbieden, zijn Cosmos (ATOM), Ethereum 2.0 (ETH), Avalanche (AVAX), ICON (ICX), Wanchain (WAN) en Aion (AION). Het verschil tussen deze blockchains en Polkadot zit met name in de toepassing van de techniek, hun protocol, doelgroep aan blockchains en de nodige architectuur. Ze gebruiken allemaal wel varianten van Proof of Stake.

🕸️ Waarom is Polkadot zo tof? 

Nou ja, ik denk als je de blockchain van blockchains wordt genoemd, dan is je concept van heel groot formaat en heeft het ontzettend veel potentie. Er zijn tegenwoordig heel veel Layer 1, 2 en 3 blockchains. Op enig moment zou het nodig kunnen zijn dat de data op separate blockchains met elkaar in verbinding gebracht moet worden. Alhoewel Wanchain, ICON en Cosmos vóór Polkadot bestonden, heeft Polkadot in de afgelopen 4 jaar veel adoptie mogen zien. Voorafgaand aan deze innovatie was het redelijk uitdagend om deze verbinding tussen blockchains te maken. Dit zorgde voor uitdagingen in de space. Polkadot is daarentegen heel erg schaalbaar, vanwege de parallelle werking van blockchains op het netwerk. Met hun oplossing biedt Polkadot blockchains die daar de resources niet voor hebben toegang tot expertbeveiliging. Dit maakt het aantrekkelijk voor blockchains om aan te sluiten. Hun governance-model laat ruimte voor flexibiliteit en input van de community bij het (door)ontwikkelen van het netwerk. Met Substrate, het programmeerraamwerk, zijn developers in staat op maat gemaakte blockchain-oplossingen te bouwen. Polkadot biedt gewoon een blockchain van blockchains-netwerk.

Het Polkadot Netwerk
Het Polkadot Netwerk – bron Polkadot Technology

Wellicht snap je nu nog niet het formaat van het probleem dat Polkadot kan oplossen, omdat de toepassingen nog niet echt helder zijn, maar over een paar jaar misschien wel. Het feit dat Polkadot een probleem oplost waar blockchains in het algemeen mee worstelen, is heel tof, maar of ze hun zaken goed op orde hebben en de juiste (technische) veranderingen doorvoeren voor hun community, dat weet ik niet. Dat biedt ruimte voor een vervolgonderzoek. De founders hebben ontzettend veel kennis samen. Dat zegt natuurlijk niet veel, kijk maar naar SBF 🤭 We mogen ervan uitgaan dat zij hun missie met een reden hebben en er alles aan zullen doen om die waar te maken. Maar keep this project in de gaten 🕵🏾‍♀️ Probeer ook te kijken wat de concurrenten doen.

 

Wist je dat je kan meebepalen welke blogposts wij maken? Volg ons op TikTok, Instagram en Linkedin om vanaf volgende week mee te doen in de polls 🗳️

Check ook onze laatste podcast episode. We komen binnenkort met een nieuwe 🤞🏾

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant