De Cryptotakkies Bitcoin bijdrage 📚
We hebben de afgelopen tijd veel geschreven en verteld over Bitcoin. Dat kan ook niet anders, want Bitcoin vraagt de laatste tijd veel van onze aandacht, van ieders aandacht. De BTC-prijs heeft ons de afgelopen weken laten zien dat er weer aandacht is vanuit het grotere publiek voor het digitale goud. Een deel van deze aandacht is met name ontstaan omdat Bitcoin nu ook via ETF’s kan dienen als investering voor veel meer mensen dan voorheen. Naast deze beleggingsfunctie kan Bitcoin ook voor andere doeleinden dienen. Echter, zijn deze andere functies van Bitcoin niet voor iedereen bekend. De afgelopen maanden hebben wij meerdere gesprekken gevoerd over de werking en functie van cryptocurrencies, waaronder ook Bitcoin.
In het podcastgesprek over ‘Ons geld is stuk’ praten Rifa en Raoul met Bert en Peter Slagter over hoe Bitcoin zich aan het ontwikkelen is. Zij hebben het boek, met dezelfde titel, geschreven om licht te werpen op de staat van ons huidige geldsysteem en Bitcoin als alternatief systeem te benadrukken.
Raoul benoemt in hetzelfde gesprek dat Bitcoin op dit moment te vergelijken is met een 15-jarige tiener die nu aan het puberen is. Als je jezelf of de mensen om je heen hebt geobserveerd in hun puberteit, dan weet je dat een puberende tiener meerdere kanten op kan gaan. Dat geldt dus ook voor de 15-jarige Bitcoin. In de blog over het 15-jarige bestaan van de Bitcoin-whitepaper kun je teruglezen wat Bitcoin allemaal heeft doorstaan de afgelopen 15 jaar. Je zou daarmee misschien een conclusie kunnen trekken over waar Bitcoin naar toe aan het ontwikkelen is. Bitcoin kan zich volgens Raoul op twee manieren ontwikkelen: 1) als een puber die een goede opvoeding heeft gehad, de goede kant op gaat en de juiste keuzes maakt, of 2) als de puber die wat radicaler is, meer uitgesproken en veel meer durft. Wat voor soort puber is Bitcoin nu en naar wat voor soort volwassen tiener is het zich aan het ontwikkelen? Als Cryptotakkies doen wij er alles aan om het antwoord op deze vragen voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken.
De alternatieve functies van Bitcoin
Wij merken op de vele plekken waar wij komen, dat er nog best wel veel onduidelijk is over de functie en bijdrage van Bitcoin in onze maatschappij. Dat komt ook terug in het gesprek met Bert en Peter Slagter. Er is daarnaast ook onbegrip over de fase waarin Bitcoin zich bevindt als systeem, concept of digitaal betaalmiddel. Wij willen daar d.m.v. kennis meer duidelijkheid in verschaffen. Met deze kennis wordt het voor veel meer mensen, maar vooral jongeren, duidelijk wat Bitcoin is en wat voor parallele functie het kan hebben in onze huidige en toekomstige maatschappij.
In het gesprek met Bert en Peter Slagter hebben wij het ook gehad over de functie van Bitcoin als (geld)systeem. Bitcoin heeft net als geld een aantal kenmerken waardoor het parallel aan ons huidige geldsysteem kan leven. Het kan ook een alternatief bieden voor de dingen die ons huidige geld niet kan. Maar wordt Bitcoin wel gezien als geld in deze fase van zijn ontwikkeling?
Gisteren tijdens een evenement in het WestlandTheater De Naald, georganiseerd door Safe2Crypto, werd ik me er goed van bewust dat Bitcoin in deze fase van haar ontwikkeling nog niet gezien wordt als rekeneenheid, een van de functies van geld. Dit bevestigde Toon Schraven van BLOX tijdens zijn presentatie over geld. Bitcoin wordt door een heel kleine groep op een aantal plekken gebruikt als betaal- of ruilmiddel, maar voor de grote groep dient het vooral als oppotmiddel. Ondanks dat we 15 jaar verder zijn, Bitcoin een compleet systeem is waar alle elementen in zitten, met stevige wortels in de grond, heeft het nog de tijd nodig om te groeien tot een volwaardige en zichtbare boom die voor iedereen een bepaalde waarde kan hebben. Dat is hoe technologie zich ook ontwikkelt; het heeft tijd nodig.
Bitcoin is een technologisch experiment dat parallel loopt aan onze huidige realiteit, onze huidige economie en ons geldsysteem. Velen zijn zich daarvan onbewust, omdat de functie en de beperkingen van ons huidige geldsysteem niet voor iedereen (goed) zichtbaar zijn. Je kunt je dus niet voorstellen waar Bitcoin dan goed voor is. Vooral in een land als Nederland met een goede digitale economie en maatschappij, is het moeilijker om te duiden dat ons geld stuk is. In landen zoals Venezuela, Zimbabwe, Argentinië en Suriname is het al een tijdje zichtbaar dat het geldsysteem niet helemaal doet wat het moet voor die specifieke maatschappijen.
In vergelijking met andere Europese landen, hebben wij in Nederland naast een goede digitale economie ook alle bijbehorende infrastructuur en middelen die de toegang tot en online verspreiding van ons geld heel gemakkelijk maken. Denk hierbij aan alle goedwerkende bankapplicaties, het feit dat wij weinig tot geen cash meer op zak hebben, de beschikbaarheid van Tikkie, de vele online winkels, etc. Met al dit gemak kan het soms moeilijk zijn voor ons om in te zien waar alternatieven of betere oplossingen voor ons geldsysteem nodig zijn.
Als je het aan allemansvriend ChatGPT vraagt, dan heeft Bitcoin naast de rol van financiële belegging of oppotmiddel nog de volgende functies:
- Een alternatief betaalmiddel t.o.v. traditionele valuta en betaalmethoden;
- Een alternatief voor wereldwijd geld overmaken voor internationale overboekingen of in regio’s waar bankieren minder ontwikkeld is;
- Een opslagplaats van waarde op plekken waar er hoge inflatiecijfers zijn;
- Wereldwijde financiële inclusie voor mensen die geen toegang hebben tot traditionele financiële systemen, bijv. een bankrekening. Dit komt veel voor in landen waar het financiële systeem ontoereikend of corrupt is;
- Een platform dat de mogelijkheid biedt voor gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) en het uitvoeren van complexe financiële transacties op de blockchain;
- Een zekere mate aan privacy en anonimiteit bij het uitvoeren van transacties door het pseudonieme karakter van bitcointransacties;
- Technologische en financiële innovatie door de onderliggende blockchaintechnologie in te zetten voor nieuwe financiële instrumenten, diensten die gebruikmaken van de principes van decentralisatie en transparantie.
Bitcoin kan dus de mogelijkheid bieden voor een nieuwe realiteit. En wij kunnen met z’n allen bijdragen aan die realiteit door Bitcoin te voeden in zijn ontwikkeling van 15-jarige tiener naar verstandige volwassen tiener. En wellicht naar een alternatief geldsysteem 🤷🏾♀️
Een van de kenmerken van Bitcoin, vergelijkbaar met geld, is dat het een monetair beleid heeft. Dit beleid bepaalt de regels van het geld in het systeem. De halving is een van de regels in het monetaire beleid van Bitcoin. Volgens deze klok van Bitbo.io vindt de halving over 22 dagen, op 19 april, plaats. Dit evenement brengt een aanpassing in het Bitcoin-systeem zoals we het heden ten dage kennen. Deze aanpassing zal invloed hebben op gebruikers van het systeem, maar ook op de prijs van BTC. Wij geloven dat dit bijzondere evenement, dat zich ongeveer elke 4 jaar voordoet, het geschikte moment is om het gesprek over de rol en functie van Bitcoin als alternatief geldsysteem te voeren. Op deze manier creëren wij een speciaal moment om een ander verhaal te luiden over wat Bitcoin kan betekenen voor ons allemaal, maar vooral ook hoe wij daar zelf aan kunnen bijdragen.
Er gebeurt van alles binnen de Bitcoin-community wat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van Bitcoin. Omdat Bitcoin opensource-technologie heeft, waar kernwaarden als transparantie, decentralisatie en integriteit hoog staan, is het mogelijk voor iedereen, op welke manier dan ook, een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van Bitcoin. Je kunt als individu of als bedrijf werken aan de technologie, je kunt een bijdrage leveren aan de Bitcoin-community, je kunt verbeteringen voorstellen, waar het netwerk mogelijk baat bij heeft. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.
Maar wat is onze bijdrage?
Het Cryptotakkies Bitcoin Halving Event 2024
Bij Cryptotakkies leveren wij een bijdrage aan de (door)ontwikkeling van Bitcoin door educatie over de werking van de techniek simpel, begrijpelijk en visueel aan te bieden. Met deze educatie hebben wij het doel om een genuanceerd verhaal te vertellen over wat Bitcoin is, wat het doet en waar de toekomstmogelijkheden liggen. Dit verhaal gaat verder dan de financiële investering in BTC-muntjes. Cryptotakkies doet dit graag samen met partijen die zich ook willen inzetten om dit genuanceerde verhaal te vertellen.
Op 25 april 2024 organiseren wij in samenwerking met OBA en OBA Next het Bitcoin Halving Event. Tijdens het evenement zetten wij het gesprek met Bert Slagter voort en verschaffen wij samen meer duidelijkheid over de werking en mogelijkheden van Bitcoin in onze maatschappij. Check deze podcast als je geïnteresseerd bent in het eerdere gesprek met Bert en zijn broer Peter Slagter. Zoals je mogelijk al weet, is Bert analist, schrijver en spreker bij o.a. Bitcoin Alpha, en is hij de co-host bij Satoshi Radio en de BNR’s Cryptocast. Via deze platformen doet hij onderzoek naar complexe systemen, zoals de werking en ontwikkeling van Bitcoin.
Tijdens het halving event spreken wij ook met Remy van der Nagel van Bitvavo, een van de sponsoren van het halving event. In aflevering 18 van onze podcast hebben wij ook al met Remy gesproken over innovatie bij een toonaangevende crypto-exchange. Remy is Learning & Development en Community lead en heeft zich de afgelopen jaren ook hard gemaakt voor (interne) educatie bij Bitvavo met Bitvavo Learn. Naast het bieden van een platform om o.a. in Bitcoin te beleggen, zet Bitvavo zich samen met ons in om het genuanceerde verhaal over Bitcoin en blockchain te vertellen. Dat verhaal hoor je tijdens het halving event. Naast het voeren van gesprekken met de partijen waar Remy en Bert werkzaam zijn, werken wij ook actief samen met de Blockchain Netherlands Foundation (BCNL) als communitypartner. Samen met hen zijn wij betrokken bij meerdere educatie-initiatieven waarbij wij samen educatie ontwikkelen en verspreiden over het nieuwe internet.
Op de 25ste willen wij vanuit Cryptotakkies veel meer de verbinding met onze community realiseren. In de crypto-industrie is het heel erg makkelijk om online met elkaar in contact te zijn. Wij doen dat ook heel graag fysiek, omdat wij als geen ander ervan bewust zijn dat we in een niche-industrie opereren, waar niet iedereen toegang toe heeft. Samen met OBA en OBA NEXT in de Bijlmer verbinden wij graag met mensen en vooral jongeren van verschillende communities en achtergronden. De kennis en mogelijkheden van Bitcoin zijn niet voor iedereen in deze communities toegankelijk en beschikbaar. Door op deze manier met elkaar te verbinden, verlagen wij de drempel naar de kennis en bereiken wij veel meer mensen die op dit moment, om wat voor reden dan ook, geen toegang hebben tot Bitcoin-kennis en -technologie.
Sluit je aan bij onze community
Als je ook toegang tot deze kennis wilt, als je wilt meedoen en bijdragen aan de groei van Bitcoin naar de volgende fase, dan nodigen we je van harte uit om aan te sluiten bij onze community. Wij helpen je op weg door de juiste kennis over de technologie en de potentiële mogelijkheden op een simpele, begrijpelijke en visuele manier met jou te delen. We nodigen je van harte uit om aanwezig te zijn bij ons eerste grote evenement van dit jaar. Daar staan we stil bij de functie en toekomst van Bitcoin en verbinden graag met onze communityleden. Er zal muziek zijn, lekkere snacks, drankjes en hele unieke merch 🙀
Het was de bedoeling dat ik je aan het eind van deze blog zou enthousiasmeren om een kaartje te kopen voor het halving event, maar dat is nu helemaal uitverkocht 🤯 Je kunt je alsnog aansluiten bij onze online community door op deze link te klikken. Je krijgt dan toegang tot onze Discord-server, waar wij bovengenoemde kennis, maar ook andere evenementen met jou delen. Via de community ben je als eerste op de hoogte van onze activiteiten. Voor wie een kaartje heeft, we zien je dus volgende maand! 😎
Check ook onze laatste live podcast, opgenomen met publiek👇🏾
De Cryptotakkies Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: OBA Bijlmerplein & Bitvavo.
Geschreven door Nicole Wong-Swie-San