De Bitcoin Halving of Bitcoin Halvening – Wat is dat en wat voor invloed heeft het op de prijs van Bitcoin 🔎
In april 2024 komt de volgende, namelijk de vierde Bitcoin-halving of -halvening, eraan. In het nieuws, verschillende interviews en podcastgesprekken heeft men het er de afgelopen maanden veel over gehad. Raoul en Rifa hebben het er ook kort over gehad in aflevering 21 van de Cryptotakkies-podcast. Er bestaat een kans dat de Bitcoin-halving of -halvening in 2024 de nieuwe bullmarkt deels zal drijven en dus invloed zal hebben op de prijs van Bitcoin als digitale munt (BTC). Hoe komt dat eigenlijk? Wat is de Bitcoin-halving of -halvening, en hoe kan het zoveel invloed hebben op de prijs van zo’n kostbare digitale munt? In dit blog duiken we daar samen even in.
Bij het lezen van dit blog krijg je antwoord op de volgende vragen:
- Wat is de Bitcoin-halving of -halvening?
- Waarom is de Bitcoin-halving belangrijk voor Bitcoin?
- Welke invloed heeft de Bitcoin-halving op de markt en de prijs van Bitcoin (BTC)?
Voordat we verdergaan, is het goed om te weten dat de Bitcoin-halving en Bitcoin-halvening hetzelfde zijn. ‘The halving’ is de letterlijke vertaling van ‘de halvering’. ‘The halvening’ is een term die door de crypto- en Bitcoin-community wordt gebruikt. Net zoals men de term ‘HODL’ (hold of houden) weleens gebruikt. Halvening is de samenvoeging van ‘halve’ (halvering) en ‘happening’ (gebeurtenis) en verwijst naar het evenement wanneer de halvering plaatsvindt. Meer officiële bronnen noemen deze gebeurtenis ‘de Bitcoin block subsidy halving’. In dit blog houden wij de gangbare term aan: de halving.
Om verder te kunnen met de uitleg van wat de halving precies is en waarom het invloed heeft op de prijs van BTC, is het van belang dat we weer even stilstaan bij de kenmerken en techniek van Bitcoin. Hier zitten een aantal belangrijke onderdelen in die het optelsommetje richting de invloed op de BTC-prijs voor ons kunnen maken.
De Bitcoinkenmerken: blockchain, mining en tokenomics
In het blog over de 15e verjaardag van de Bitcoin Whitepaper hebben we al kort stilgestaan bij de kenmerken van Bitcoin. Daarin hebben we in het kort de Bitcoin-halving benoemd. We hebben ook benoemd dat Bitcoin een maximale hoeveelheid van 21 miljoen muntjes heeft. De beschikbaarheid van dit maximum heeft te maken met de tokenomics of token-economie van Bitcoin. Door een maximale hoeveelheid in omloop te brengen, creëert men schaarste. Een aantal bronnen, waaronder de Nederlandse PlanB, geven aan dat Bitcoin na de halving in april 2024 zelf schaarser is dan goud. Nog een kenmerk van Bitcoin is de beloning voor de computers die rekenkracht beschikbaar stellen aan (en unieke hashes creëren voor) het Bitcoin-netwerk. Dit zijn belangrijke kenmerken om de halving en de effecten daarvan goed te begrijpen.
De Bitcoin Halving
De halving is een regel die in het Bitcoinsysteem is geprogrammeerd. Na het minen van elke 210.000 blokken op het Bitcoin-netwerk, gaat het aantal te verdienen BTC, de mining rewards (of Bitcoin block subsidy) voor miners, omlaag met 50%. Sinds de lancering van de Bitcoincode is dit ongeveer elke vier jaar, in totaal drie keer, gebeurd. Die vier jaar valt te berekenen als je ervan uitgaat dat het minen van een blok elke 10 minuten plaatsvindt. Hieronder staan de gepasseerde en 2 toekomstige (geschatte) data van de halveringen.
Halving # | Datum | Aantal geminde blokken | Mining rewards aanpassing |
1 | 28 november 2012 | 210.000 | van 50 naar 25 BTC |
2 | 9 juli 2016 | 420.000 | van 25 naar 12,5 BTC |
3 | 11 mei 2020 | 630.000 | van 12,5 naar 6,25 BTC |
4 | 18 april 2024 | 840.000 | van 6,25 naar 3,125 BTC |
5 | mei 2028 | 1.050.000 | van 3,125 naar 1,5625 BTC |
De invloed van de halving op de markt en de BTC-prijs
Bitcoin is een vrij volatiele digitale munt. Dat betekent dat het erg gevoelig is voor trends en evenementen die zich voordoen op de markt, zo ook met de halving.
Nu even terug naar de kenmerken van Bitcoin. De halving en de tokeneconomie van Bitcoin zorgen ervoor dat er schaarste wordt gecreëerd. De halving zorgt ervoor dat er op een gecontroleerde manier nieuwe Bitcoins in circulatie komen. Door de halving komen er minder én minder snel Bitcoin-muntjes in omloop tot een maximum van 21 miljoen muntjes. Dat gebeurt vaker in de economie; wanneer de vraag naar een product hoog is en het aanbod laag, dan stijgt de prijs. Een goed voorbeeld zijn uitverkochte festivaltickets. Dit gebeurt dus ook met Bitcoin. Wanneer er minder (snel) Bitcoins in circulatie komen en de vraag naar Bitcoin groeit, drijft dat de prijs van een bitcoin omhoog.
Naast de directe economische gevolgen heb je ook de markttrends en het gedrag van mensen. De datum van de halving is bekend, met veel nieuws- en media-aandacht, waardoor mensen, bedrijven en grote investeerders kunnen anticiperen op en speculeren met hoge prijzen. De vorige halvings hebben allemaal prijsstijgingen laten zien. Er komt, op basis van historische gegevens en media-aandacht, veel koopactiviteit, wat weer invloed heeft op de prijs van een volatiele Bitcoin. Voor miners geldt dat zij per definitie minder Bitcoins gaan verdienen, ondanks dat ze heel veel computerkracht inzetten voor het minen van nieuwe Bitcoins. Het hashen op de blockchain wordt een stuk complexer. Wanneer de laatste Bitcoin is gemined, naar verwachting in 2140, kunnen miners alleen nog transactiekosten in Bitcoins verdienen. Dit vooruitzicht zou ervoor kunnen zorgen dat miners de afgenomen hoeveelheid aan Bitcoins die zij verdienen, kunnen behouden of voor heel hoge prijzen verkopen. Dit zorgt ook weer voor een bepaalde mate aan schaarste en prijsstijging van BTC.
Samengevat
De Bitcoin-halving is het evenement waarbij de mining rewards worden gehalveerd, zodat er gecontroleerd Bitcoin-muntjes in omloop komen. De schaarste van Bitcoin en de gecontroleerde omloop richting de halving zorgen ervoor dat Bitcoin door de grote vraag heel hoog in prijs kan schieten. De halving datum is bekend, waardoor veel mensen op dit moment anticiperen en speculeren, wat weer invloed heeft op de gevoelige markt waarin Bitcoin zich beweegt en daardoor ook op de prijs. De halving is mogelijk het moment dat de bullmarkt zal opdrijven, maar het is een ongunstige gebeurtenis voor Bitcoin miners.
Wij adviseren om je goed in te lezen over de andere factoren die ook invloed hebben op de prijs van Bitcoin alvorens je besluit om in de periode rondom de halving te investeren in Bitcoin.
Wil je meer leren?
Op 25 april 2024 zullen wij ook samen met jou aandacht besteden aan dit onderwerp. Wij organiseren dan, in samenwerking met OBA Bijlmerplein & OBA Next, het Bitcoin Halving event 🎉
Doe deze datum alvast in je agenda 🗓️ en blijf ons volgen via Instagram, TikTok en Linkedin om als eerste over de details van het evenement te horen.
Geschreven door Nicole Wong-Swie-San