#74 De tastbaar- en zichtbaarheid van Bitcoin 📺

Nicole Wong-Swie-San

May 9 2024

De tastbaarheid en de zichtbaarheid van Bitcoin

Tijdens ons halving event op 25 april in de OBA op het Bijlmerplein, kregen wij van een gast een hele interessante vraag. Deze gast was benieuwd hoe groepen die ongelijke kansen en mogelijkheden hebben toegang krijgen tot de mogelijkheid om Bitcoin te kopen. Is het dan alleen mogelijk voor mensen met veel geld om te investeren in Bitcoin, vanwege de hoge prijs van één hele Bitcoin? Deze vraag werd gesteld als reactie op het feit dat Bert Slagter deelde dat Bitcoin de mogelijkheid heeft om gelijke kansen te creëren voor iedereen en daarmee resulteert in een bepaalde mate van gelijkwaardigheid.

De sprekers beantwoordden de vraag door te vertellen dat iedereen Bitcoin zou kunnen aanschaffen, omdat het mogelijk is om kleine delen van Bitcoin te kopen in plaats van één hele. Je kunt een Bitcoin opdelen tot 8 cijfers achter de komma, dus de kleinste waarde van Bitcoin is 0,00000001 BTC ofwel 1 satoshi (sats). Bij onze eventsponsor, Bitvavo, kun je al voor 5 euro (= ~ 0,000085 BTC*) Bitcoin kopen. Bij de Nederlandse exchange Coinmerce voor 10 euro (= ~ 0,00017 BTC*) en bij Bitonic koop ik bijvoorbeeld voor 15 euro per week ongeveer 0,000225 BTC*, door middel van hun Bits spaarplan. Via hun support chat gaf een Bitonic-medewerker gister aan dat aankoop ook vanaf 5 euro kan.

Deze vraag vonden we heel interessant, omdat het wat ons betreft een van de juiste vragen is die gesteld zouden moeten worden om de fundamentele waarde van Bitcoin te bevragen. Wij dachten om die reden om in de blog van deze week tijd te besteden aan de tastbaarheid en de zichtbaarheid van Bitcoin. Als je niet één Bitcoin kunt kopen, hoe maak je Bitcoin dan tastbaar voor mensen die dit concept beter willen begrijpen om te weten wat voor toegevoegde waarde het voor hen zou kunnen hebben? Is Bitcoin überhaupt wel tastbaar? 🤔

 

De tastbaarheid van Bitcoin 🪙

Overal waar je zoekt wat Bitcoin is, kom je terug op de verklaring dat Bitcoin een digitale munt is. Iets wat digitaal is, zou dus niet fysiek moeten zijn. Het is het een of het ander. Als je in Google intikt ‘fysieke Bitcoin’ of ‘physical Bitcoin’ (voor meer resultaten) dan kom je een aantal interessante dingen tegen. Een aantal resultaten gaan over ‘echte’ Bitcoinmunten, waarbij je na het lezen van de beschrijvingen ontdekt dat die niet echt zijn. Een van de resultaten was de webshop van bol.com, daar kun je twee stuks Bitcoin munten kopen voor €8,99 😅 of twee Bitcoinbiljetten voor €9,99. Die hebben geen echte waarde of functie maar dienen als een soort aandenken, of zoals bol zelf zegt, om een vriend voor de gek te houden. Ze zijn niet eens van een edelmetaal gemaakt, maar van plastic 😆 Andere resultaten vertellen over de physical Bitcoin, wat een letterlijke vertaling is van een fysieke Bitcoin.

Casasius Fysieke Bitcoin
Casascius Fysieke Bitcoin

Een aantal bedrijven heeft ooit deze fysieke coin gemaakt. Een van de meest bekende is de Casascius physical Bitcoin, die je van 2011 tot 2013 kon kopen voor 0,5, 1, 10, 25, 100 of 1000 BTC. Dit is een fysieke, doorgaans metalen ‘munt’ die voorzien is van informatie om toegang te krijgen tot de aankoopwaarde aan digitale Bitcoins. Deze waarde aan Bitcoins staat dan ook digitaal opgeslagen op de munt. De informatie is op een fraudebestendige manier op de munt opgeslagen, zodat niet iedereen die de munt vindt, direct toegang heeft tot de opgeslagen Bitcoins. Via deze Casascius tracker, met af en toe serverfoutmeldingen, kun je de opgeslagen waarde per munt bekijken. Het waren dus metalen munten in combinatie met een paper wallet waarmee je Bitcoin op een veilige manier kunt opslaan.

Naast Casascius had je ook Bitbill, Ravenbit, Titan Bitcoin en Alitin Mint als makers van de ‘fysieke Bitcoin’. Helaas heeft Casascius in 2013 besloten om ermee te stoppen, omdat ze van de Amerikaanse toezichthouder een bedrijfslicentie als geldzender moesten aanschaffen om hun activiteiten voort te zetten. Je kunt dus geen nieuwe fysieke Bitcoin-munten kopen. Ik zag ze wel voorbij komen op eBay, maar dat lijkt wel een beetje sketchy 👃🏾 Een Casascius munt van 1000 BTC is vandaag de dag iets meer dan 57 miljoen euro waard. Stel je voor dat je deze munt in 2011 had gekocht 🤔

Trouwens, de Casascius fysieke Bitcoin munt laat me een beetje denken aan de Powisie-goudcertificaten van de Centrale Bank van Suriname. Vanaf 1995 kon je voor een bepaald bedrag tussen de 5 en 100 gram goud kopen bij de bank als unieke beleggingsmogelijkheid. Bij het indienen van het certificaat bij de bank kon je als belegger voor de dagwaarde van het goud je belegging terug ontvangen. Misschien niet 1-op-1 te vergelijken, maar het liet me opeens eraan denken, omdat ik er vroeger vaak naar keek in de krant. Anyway, even afgeleid…. 😅

Een andere manier om Bitcoin als ‘tastbaar’ te ervaren is de Bitcoin ATM. In januari 2023 zag een van onze teamleden deze op vakantie in Spanje. Ik weet dat er een tijdje ook een Bitcoin ATM bij Deloitte in Amsterdam stond.

Bitcoin ATM in spanje
Bitcoin ATM in Spanje

Bij de Bitcoin ATM’s kun je met fiatgeld cryptocurrencies kopen en die direct laten versturen naar je wallet. Je krijgt na het kopen een bewijs waar de gegevens van je transactie op staan. Met deze informatie kun je zien dat je transacties zijn uitgevoerd op de blockchain. Bij sommige ATM’s krijg je na het uitvoeren van de aankoop een QR-code op het scherm te zien, die je vervolgens kunt scannen met je telefoon om in te zien.

Deze Bitcoin-ATM-lijst is niet helemaal up-to-date, maar hier staan een aantal locaties waar er Bitcoin ATM’s actief zouden moeten zijn. Ik heb voor de blog geprobeerd om een aantal van de locaties in Amsterdam te contacteren om te verifiëren of die er nog staan, maar zag dat een aantal locaties voorgoed gesloten zijn. Wordt dus tijd voor een dynamisch en up-to-date overzicht hiervoor. Zoals je in Google Maps gewoon kunt invoeren ‘ATM’ en je vindt er een actieve bij jou in de buurt. Ik heb niet zo snel een goede lijst of goed werkende website voor jullie kunnen vinden. Komen we op terug! 🤝🏾

Bij het gebruik van de Bitcoin ATM voer je fysieke handelingen uit, maar je krijgt er nog steeds digitale munten voor terug. Bitcoin is dus digitaal, maar net zoals je digitale euro’s op je ABN Amro, ING of Rabobank hebt staan en wellicht de ervaring hebt, dat je fysiek geld hebt, omdat je betaalt met je fysieke pinpas of met die op je telefoon. Zo kun je die digitale Bitcoins ook zichtbaar of voelbaar maken door fysieke of zichtbare handelingen of ervaringen eraan te koppelen.

 

De zichtbaarheid van Bitcoin 📺

Met Cryptotakkies maken wij de kennis die wij delen met onder andere jongeren over de werking van Bitcoin, Blockchain en cryptocurrencies zoveel als mogelijk zichtbaar. Het is bewezen dat visuele vertaling van informatie een van de beste manieren is om te leren, sowieso voor mensen die op een visuele manier leren. GenZ, een groot deel van onze doelgroep, is daar een voorbeeld van. Technologie is al best wel moeilijk te begrijpen. Wij maken daarom de interactie tussen mens en techniek visueel. Wij doen dit door de techniek in de context, de beleefwereld, te brengen van onze doelgroep. Door een visuele vertaling te maken van de dingen die je al om je heen kent, de dingen waar je mee bekend bent, die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt, proberen we je zicht te richten op de technische elementen in die omgeving. Zodra je die switch kunt maken, is er ruimte om je mee te nemen in hoe de techniek van onder andere Bitcoin en de blockchain werken.

Einstein heeft een mooie quote die Raoul vaak gebruikt in pitches en presentaties. Het luidt als volgt:

“The words of language do not play any role in my mechanism of thought. Thoughts are, in my case, of visual and some of a muscular type.” – Albert Einstein

Als je iets kunt zien, dan kun je je er waarschijnlijk ook iets tastbaars bij bedenken. Wanneer een moeilijk concept in jouw belevingswereld wordt gebracht, dan kun je vaak zelf, sneller en makkelijker de vertaling maken van wat dat moeilijke concept in jouw wereld voor jou kan betekenen.

Een voorbeeld hiervan is de vertaling van de regels in de fysieke wereld naar de digitale wereld. Denk maar aan het netwerk van het openbaar vervoer. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar er zit een hele operatie achter het feit dat jij elke dag op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek de metro, trein of bus kunt pakken naar je school of werk. De vertrektijden en schema’s van de conducteurs zijn opgesteld en op elkaar afgestemd. De schermen op de verschillende stations laten digitale informatie zien waarmee jij als gebruiker geïnformeerd wordt over de ov-diensten en vervolgens daarop kunt handelen. Op het moment dat je in de trein, bus of metro stapt, check je in met je fysieke- of digitale ov-chipkaart. Op het moment dat je uitstapt weet het systeem precies tot welke halte jij moet betalen. Hieronder zit er een uitgebreide infrastructuur aan techniek, verschillende snelwegen die de informatie moeten afleggen om jouw interactie met de techniek van het openbaar vervoer soepel, gebruiksvriendelijk, maar vooral naadloos te maken. In een land als Nederland lijkt het super vanzelfsprekend, maar ik kan mij herinneren hoe ik ervan opkeek toen ik 14 jaar geleden voor het eerst met de trein ging. In Suriname bijvoorbeeld, weet je de route die bijvoorbeeld buslijn 1 neemt. Je gaat ergens op de route langs de straat staan en wacht totdat er een bus komt. Soms komen ze en soms komen ze niet. Af en toe maken ze zelf een kleine detour om meer passagiers in de bus te laten, zodat ze winstgevende ritten kunnen rijden, met als gevolg dat je dus elke dag laat op school bent 😅 Mijn juf was echt niet blij 🙃 Nu zit de interactie met de techniek in onze DNA en is het een groot onderdeel van ons dagelijks leven. We stellen er bijna geen vragen meer over. Daar willen we ook heen met Bitcoin.

Een ander voorbeeld van de zichtbaarheid van Bitcoin is de Arnhem Bitcoin City. In de stad Arnhem kun je bij meer dan 50 handelaren betalen met Bitcoin. We kunnen natuurlijk een discussie voeren of het wel slim is om BTC te besteden aan je biertje of pizza, maar als je het wel wilt is het mogelijk. En dat maakt het wat mij betreft zichtbaar en misschien zelfs tastbaar. In dit filmpje over het verhaal van Arnhem Bitcoin City geeft de oprichter aan dat zij met dit project het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel laagdrempelig willen maken. Ze willen laten zien dat er een gesloten Bitcoin economie mogelijk is en gebruikers motiveren om elkaar te laten zien dat betalen met Bitcoin niet zo ingewikkeld is. Ik las dat er in de maand mei 2024 een aantal evenementen worden georganiseerd ivm het 10-jarige jubileum van Arnhem Bitcoinstad. We maken geen reclame, dus als je interesse hebt, moet je ff zelf opzoeken 😋

Persoonlijk heb ik ervaren dat door te experimenteren, erover te praten, naar evenementen te gaan, te investeren en te leren over Bitcoin (en andere cryptocurrencies) het voor mij veel tastbaarder is geworden dan het eigenlijk is. Wanneer ik denk aan mijn tastbare Bitcoins, dan denk ik aan al deze interacties die ik heb gehad met de techniek, de kennis en de mensen. Ik denk natuurlijk ook aan mijn fysieke hardcore wallet waar Bitcoin op staat, net zoals ik aan mijn pinpas en mijn bank-app denk wanneer iemand mij vraagt over mijn euro’s 💶

Wat maakt Bitcoin voor jou tastbaar, voelbaar en zichtbaar? 🧠

 

Wil je meer weten van wat wij aan het doen zijn met visuele educatie? Volg ons dan via TikTok, Instagram, Spotify en Linkedin.

En als je al ready bent om meer te leren over Bitcoin, Blockchain en cryptocurrencies, check dan onze online cursus ↙️

Starten met Cryptocurrencies!

 

By the way, tijdens het zoeken naar voorbeelden van tastbare Bitcoins, kwam ik een Bitcoin Cava tegen. Het is een bubbeltjeswijn die je kunt kopen voor 65 euro en kunt opdrinken wanneer Bitcoin 100.000 USD waard is. I don’t know about that 🤣 De thumbnail is trouwens een foto van chocolade Bitcoins die ik net voor het publiceren van deze blogpost in de koelkast vond. Kreeg ik een keer tijdens een event. Toeval bestaat niet 😉

*koers gecheckt op 8 mei 2024 bij Coinmerce.

 

Geschreven door Nicole Wong-Swie-San

Ook interessant